Een kopje koffie met Walter Bien (Business Unit Controller Europa, Royal Boskalis Westminster): ‘Ik heb nergens spijt van’
PERSOONLIJK
Naam: Walter Bien
Functie: Business Unit Controller Europa
Leeftijd: 39
Opleiding: Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam, aangevuld met een Register Controller (RC) opleiding
Loopbaan: Financieel trainee bij Ballast Nedam; Financieel Directeur bij Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij; Sinds 2006 Business Unit Controller Europa bij Royal Boskalis Westminster.
Hobby’s: Sport (hardlopen, mountainbiken)
1. Als u uzelf zou moeten omschrijven, wat zijn dan de belangrijkste kernwoorden?
Oprechtheid, ondernemerschap, professionaliteit en gedrevenheid.
2. Welke persoon of personen inspireren u het meest in het leven?
Iedereen heeft wel elementen die inspirerend kunnen zijn, dus ik denk niet aan één persoon, maar ik vind mensen inspirerend die de dingen doen die ze doen met veel overtuiging en passie.
3. Welke uitdagingen heeft u in uw leven overwonnen?
Tja, die zitten toch vooral op werkgebied. (Zie de sectie; PROFESSIONEEL op de volgende pagina).
4. Waar heeft u spijt van?
Nergens van. Van de zaken die minder goed zijn gelopen, heb ik altijd dingen geleerd welke me verder hebben geholpen in mijn zakelijke en persoonlijke ontwikkeling.
5. Wat is uw favoriete managementboek en waarom?
Een oudje: The 7 Habits of Highly Effective People van Stephen Covey. Het gaat in tegenstelling tot veel managementboeken niet om het leren van een kunstje, maar het draait om eerlijkheid, duidelijkheid en universele beginselen die wij allemaal hebben of kunnen aanleren.
6. Wat doet u ter ontspanning?
Ik houd van sport, met name hardlopen en mountainbiken. Als het maar buiten is. Ik ga ook vaak op actieve vakanties. Ik kan slecht stilzitten, dus een combinatie van iets actiefs en iets zien, vind ik op vakantie wel heel leuk.
PROFESSIONEEL
Bedrijf: Royal Boskalis Westminster NV
Omzet: Gehele groep euro 2,7 miljard. Business Unit Europa circa 750 miljoen euro
Aantal FTE: 13.800
Aantal FTE in financiële functie: circa 350, waarvan ongeveer 80 in de Business Unit Europa
Belangrijkste issue: Het zorgen dat medewerkers ondanks de grote geografische spreiding toch aangesloten en betrokken blijven bij de prioriteiten en ontwikkelingen van de groep en van de ontwikkelingen in hun vakgebied.
Financiële software: BAAN ERP
7. U werkt sinds 2006 als Business Unit Controller Europa bij Boskalis. Wat typeert de financiële functie bij een baggeraar?
Baggeren is onze bekendste activiteit, maar we hebben ons nu meer ontwikkeld tot internationale dienstverlener op het gebied van baggeren, maritieme infrastructuur en maritieme terminal diensten. Zeker in Europa, doen we een groot deel van onze activiteiten ook in andere sectoren, zoals grondverzet, milieusaneringen, grondverbetering, enzovoorts. Zeker met de overname van Smit Internationale is onze dienstverlening verder verbreed, zoals met havensleepdiensten, hef- en transportactiviteiten en berging van schepen in nood.
Wat de financiële functie typeert is dat veel van de mensen die ik aanstuur in verschillende landen zitten. De aansturing is dus heel indirect. Planning en control is dus zeer belangrijk, vooral waar het gaat om heldere financiële rapportages en management informatie. Daar komt bij dat we een projectenorganisatie zijn. We moeten snel kunnen handelen, omdat we nu eenmaal projecten hebben die op een bepaald moment moeten starten. Ook is Boskalis een heel internationaal bedrijf, dus we hebben met veel complexe regelgeving te maken. Ik ben verantwoordelijk voor Europa, inclusief Rusland en het hele Zwarte Zee gebied. Vooral in die gebieden is de wet- en regelgeving nog niet helemaal uitgekristalliseerd of verandert regelmatig.
8. Waarvan geniet u het meeste in uw huidige functie?
De afwisseling en de combinatie van de complexiteit en het internationale element in de functie; je komt op de meest exotische plekken en spreekt mensen uit andere culturen. Hoe vaak ik op een project site kom hangt overigens samen met de werkdruk en het belang van een locatie.
9. Hoe zit de planning & controlcyclus in elkaar?
De belangrijkste projecten leveren maandelijks hun projectrapportages en per kwartaal consolideren we de financiële resultaten voor de gehele groep. In de kwartaalrapportages bepalen we onder andere hoe we staan ten opzichte van onze jaarbudgetten en targets. Wat hebben we gerealiseerd en hoe ontwikkelt de markt zich? We maken ieder jaar een jaarplan met budget en iedere drie jaar ontwikkelen we daarnaast een business plan.
10. Werken jullie met trendrapportages om te kunnen bepalen in welke landen jullie kunnen uitbreiden of juist inkrimpen?
We houden de verschillende markten goed in de gaten. Momenteel zijn het voormalige Oostblok en Turkije bijvoorbeeld opkomende landen, maar het begint vaak met één of twee projecten, dus trends volgen. Economische groei is een belangrijke driver voor onze business, want daarmee neemt de handel toe en de aanleg of vergroting van havens. Bescherming van land tegen de effecten van het veranderende klimaat is een andere belangrijke drijfveer, want dat vergroot de vraag naar kustbescherming.
11. Wat doet u allemaal om ervoor te zorgen dat uw organisatie ‘in control’ komt en blijft?
Het is mijn taak om te zorgen dat mensen op een uniforme manier werken; zeker in een internationaal opererende omgeving als de onze is dat van groot belang. Daarnaast veel communiceren en regelmatig je gezicht laten zien, dus niet alleen bellen en mailen. Ik ga regelmatig naar een vestiging of project site toe om met de mensen te praten. Als je echt in gesprek bent, komen er altijd nieuwe en nuttige gespreksonderwerpen op tafel. Wij organiseren als groep ook regelmatig een wereldwijde Finance conference waar de financiële mensen die wereldwijd werkzaam zijn samenkomen om ontwikkelingen in het vakgebied te bespreken. Hiernaast is dit ook erg belangrijk voor de onderlinge contacten en worden relatief onervaren medewerkers door middel van workshops wegwijs gemaakt in de financiële gang van zaken binnen het bedrijf.
12. Aan welk innovatief project heeft u onlangs gewerkt en wat zijn de resultaten hiervan?
Met een stuurgroep, waarvan ik voorzitter ben, zijn we bezig om wereldwijd op e-invoicing over te stappen. Dit moet leiden tot minder fouten en dus meer efficiency. We scannen binnenkomende facturen of ontvangen deze elektronisch van leveranciers. Zodra de ontvangers goedkeuring of een kostencodering aan de factuur hebben meegegeven, komt de informatie via Basware software terug bij de crediteurenadministratie en wordt vervolgens automatisch ingebracht in de financiële administratie. Wat speciaal is aan het project, is dat het niet alleen betrekking heeft op externe facturen, maar ook op het intern doorbelasten van externe en interne facturen. Erg handig voor een internationaal bedrijf! Het project is heel enthousiast ontvangen binnen Boskalis. Belangrijk bij zo’n project is om de technische mogelijkheden – en onmogelijkheden – ook heel goed te begrijpen. De ICT technologie is bij e-invoicing een belangrijke succesfactor.