Een kopje koffie met Michael Wiersma RC (Senior Manager, The Hackett Group): ‘Het gaat om de oprechtheid van de persoon’

Michael Wiersma RC heeft ruim 20 jaar ervaring in financiële functies bij uiteenlopende bedrijven. Toch was het vinden van een nieuwe uitdaging lastig in het huidige, gure economische klimaat. 'Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, krijg je regelmatig te horen dat je niet tot de gelukkige behoort. Het is dan uitermate belangrijk dat je in jezelf blijft geloven. Ik heb geleerd om positief naar de toekomst te blijven kijken.'

PERSOONLIJK

Naam: Michael Wiersma
Functie: Senior Manager
Leeftijd: 46 jaar
Opleiding: Bedrijfseconomie (drs.) en post-doctorale controllersopleiding (RC)
Loopbaan: 20 jaar geleden begonnen bij (de voorloper van) de ING bank, vervolgens tal van financiële functies bekleed binnen de technische groothandel + technische dienstverlening (Otra NV, Geveke NV, Nimpon BV en Geveke BV), uitzendbranche (USG People NV en Maandag BV) en de reis- en toerisme industrie (Thomas Cook Nederland BV).
Hobby’s: Tennis, golf, reizen

1. Wat zijn uw persoonlijke kernwaarden?
Integriteit, no-nonsense/down-to-earth, eerlijkheid, humorvol

2. Welke persoon of personen inspireren u het meest in het leven?
Naast mijn vrouw en mijn kinderen word ik geïnspireerd door personen die ergens oprecht voor staan en/of gaan en niet uit puur eigen belang handelen. Ik kan/wil niet specifieke namen noemen, maar het gaat mij om de oprechtheid van de persoon.

3. Welke uitdagingen heeft u in uw leven overwonnen?
In jezelf geloven en een optimistische blik hebben op het leven. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, krijg je natuurlijk ook regelmatig te maken met tegenslagen, te horen dat je niet tot de gelukkige behoort. Het is dan uitermate belangrijk dat je in jezelf blijft geloven. Ik heb geleerd om positief naar de toekomst te blijven kijken.

4. Waar heeft u spijt van?
Spijt is een groot woord. Ik betreur (achteraf) een bepaalde wisseling in mijn carrière. Maar ja, achteraf ‘kijk je de bekende koe in zijn ……’. Ik denk dat het belangrijk is om te leren van beslissingen die je hebt genomen die achteraf niet helemaal goed zijn uitgepakt en dan vol goede moed naar de toekomst te kijken.

5. Wat is uw favoriete managementboek en waarom?
Ik ben eerlijk gezegd niet iemand die veel managementboeken leest (eerder een spannende thriller in het Engels). Managementboeken die me zeker bij zijn gebleven zijn ‘Eckart’s notes’ van Eckart Wintzen en ‘Good to Great’ van Jim Collins. Het boek ‘Eckart’s notes’ vond ik met name interessant om inzicht te krijgen hoe Eckart zijn bedrijf heeft laten groeien (de celdeling theorie).

PROFESSIONEEL

Bedrijf: The Hackett Group

U heeft onlangs een zoektocht naar een nieuwe functie afgesloten. Wat zijn de belangrijkste kanalen geweest in het vinden van uw nieuwe baan bij The Hackett Group?
Het eigen netwerk blijft heel sterk, maar ook andere kanalen zoals internet en headhunters hebben kansen opgeleverd. Mijn vorige baan bij USG People heb ik gevonden via een kennis die daar de externe accountant was. Een persoonlijke aanbeveling bij een CFO werkt natuurlijk heel goed. Mijn nieuwe baan bij The Hackett Group heb ik gevonden via een finance recruiter. Ik had op mijn LinkedIn-profiel aangegeven op zoek te zijn naar een CFO-functie en op grond daarvan ben ik benaderd door de betreffende recruiter. Ik denk dat het persoonlijke netwerk dus erg goed kan werken, maar je hebt ook alternatieve kanalen nodig. Bij headhunters is het zaak om continu op het netvlies te blijven. Ik deed dat onder meer met ludieke mailtjes. Verder is Lintberg een schitterend medium om interessante vacature te spotten.

U bent 1 juli beginnen als adviseur bij The Hackett Group. Wat is uw rol?
The Hackett Group is een adviesbureau dat helpt om de support processen (HR, IT, Inkoop en met name Finance) te verbeteren richting World Class. De organisatie heeft een grote database met KPIs, ratio’s en bewezen Best Practices afkomstig van diverse  bedrijven wereldwijd. De bekendste dienstverlening is het uitvoeren van benchmarks waarin processen met een statistisch valide peer-groep vergeleken kunnen worden. De dienstverlening richt zich voor de financiële functie op 2 aandachtsgebieden ten eerste op de inrichting van financiële processen en outsourcing/shared services. Ten tweede  op performance management vraagstukken (budgeting, planning, forecasting en analyse/rapportage). Ik zal me vooral met de tweede tak gaan bezighouden, al heb ik als finance professional natuurlijk ook kennis van het eerste stuk.
 
Wat zijn in deze nieuwe uitdaging uw persoonlijke doelen?
Ik heb 20 jaar lang in financieel management functies gewerkt, maar nooit in consultancy. Ik fungeerde dus wel altijd als adviseur voor RvB, RvC en andere stakeholders, maar nu wordt dat de externe klant. Dat is een behoorlijke carrièreswitch. Er horen ook commerciële doelstellingen bij mijn nieuwe rol. Het leuke is dat The Hackett Group grote, internationaal opererende bedrijven bedient, dus de opdrachten zijn bijzonder veelzijdig, uitdagend en interessant.

Waarom heeft u voor deze functie gekozen en niet voor weer een financiële functie?
Ik had behalve deze opdracht nog een andere sollicitatie lopen bij een ICT-bedrijf als financieel directeur. Dit was een vrij klein bedrijf met groeiambities. Waarom ik voor The Hackett Group heb gekozen, is omdat ik graag mijn opgedane kennis er ervaring in de afgelopen 20 jaar wilde gebruiken in advisering aan andere bedrijven. Wat is er dan mooier om dit te mogen doen voor een gerenommeerd bedrijf als The Hackett Group. Bij de andere baan had ik ongeveer hetzelfde werk blijven doen wat ik al jaren doe. Dat wordt nu een stuk spannender en uitdagender.

VISIE

‘In control’ en ‘in business’. Wat betekent dat voor u?
‘In control’ betekent voor mij dat je als CFO weet wat er speelt en dat de risico’s die je als directie neemt binnen het aanvaardbare liggen. Op deze manier kun je beter anticiperen op onverwachte ontwikkelingen. Een CFO moet midden in zijn business staan en zien waar de risico’s zitten, zowel de positieve als negatieve. Gaat een onderneming groeien moet de CFO bijvoorbeeld meteen weten hoe hij het werkkapitaal gaat financieren. Een CFO moet snel signalen oppikken en daarvoor voldoende tentakels in zijn organisatie hebben. ‘In business’ betekent voor mij dat je als CFO verdomd goed weet wat de business behelst, hoe zaken zich tot elkaar verhouden. Dit is absoluut breder dan het puur financiële deel van de onderneming.

Hoe denkt u dat de financiële functie zich in de toekomst zal ontwikkelen?
In mijn ogen wordt de financiële functie steeds belangrijker binnen organisaties. Deze ontwikkeling is al langer gaande, maar zal zich nog verder voortzetten. Ik heb in mijn carrière een aantal bedrijven van binnen gezien waar sales tot alles verheven was en dus financiën een (enorm) ondergeschikte rol speelde. Ik zal de laatste zijn om te zeggen dat sales niet belangrijk is, maar er dient een goede balans tussen sales en financiën te zijn. Dit sterkt mij in mijn opvatting dat de financiële functie nog meer aan belang kan en moet winnen. Financiële functionarissen kunnen zich nog beter laten zien binnen een onderneming en nog duidelijker tonen welke toegevoegde waarde zij hebben. Te vaak worden financiële functionarissen nog gezien als lastpost of kostenpost.

Wat maakt de ideale CFO?
De ideale CFO beschikt uiteraard over voldoende financiële kennis om de functie naar behoren uit te voeren, maar is ook iemand die breder kijkt en denkt dan de puur financiële kolom. Daarnaast dient in mijn ogen de ideale CFO ook een people manager te zijn. Dus iemand die niet alleen puur rationeel denkt en handelt, maar ook de softe kant in ogenschouw neemt.

Gerelateerde artikelen