Een groen label voor bedrijfsleningen: Hoe doe je dat?

Aanpak voor verkrijgen gecertificeerd duurzaamheidslabel bedrijfsfinanciering

De Europese markt voor duurzaamheidsgerelateerde obligaties (SLB’s) groeit naar verwachting met 30-40% per jaar, gedreven door strengere EU-regelgeving en nationale initiatieven. Deze ontwikkeling biedt CFO’s kansen om duurzame financiering te benutten, maar stelt hen ook voor uitdagingen, zoals complexe certificeringsprocessen en hogere eisen aan gegevensbeheer. Nederland speelt een voortrekkersrol in deze opkomende markt. Daarover schrijft de internationale organisatie voor groene bedrijfsleningen Sustainable Bonds in een rapport.

  • EU-markt voor gecertificeerde obligaties verwacht jaarlijks 30-40% te groeien
  • Nederlandse bedrijven lopen voorop bij uitgiftes van duurzaamheidsgerelateerde obligaties
  • CFO’s staan voor uitdagingen bij het navigeren door complexe certificeringsprocessen

Drie belangrijke EU-regels sturen de groei.

  • De EU-taxonomieverordening definieert sinds 2020 wat kwalificeert als een duurzame investering.
  • Daarnaast verplicht de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)  financiële instellingen sinds 2021 tot meer transparantie over duurzaamheidsrisico’s.
  • Tot slot wordt de European Green Bond Standard (EUGBS) ontwikkeld, bedoeld om vertrouwen bij investeerders te vergroten en uniforme standaarden te bieden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Nederlandse bedrijven lopen voorop

De Nederlandse overheid zette in 2019 een precedent met een groene staatsobligatie van bijna €6 miljard. Bedrijven volgen dit voorbeeld met toenemende uitgiftes van SLB’s, waarbij financiële voorwaarden worden gekoppeld aan duurzaamheidsprestaties. Deze obligaties bieden flexibiliteit en versterken de ESG-reputatie.

Risico’s

Hoewel gecertificeerde obligaties betere financieringsvoorwaarden en toegang tot een bredere investeerdersbasis kunnen bieden, blijven uitdagingen zoals certificeringscomplexiteit en dataverzameling prominent. Daarnaast moeten finance managers de kosten van certificering en rapportage afwegen tegen de financiële en strategische voordelen. Met een verwachte groei en toenemende sectorale diversificatie, zoals in vastgoed en transport, is het voor finance teams cruciaal om nu strategische stappen te zetten in duurzame financiering. Nederland blijft hierin een leidend voorbeeld. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin

Aanpak voor finance management

Het proces van het uitgeven van gecertificeerde obligaties kan helpen bij het afstemmen van financiële strategieën op bredere duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. Experts adviseren dan ook tijdig te beginnen met de voorbereiding op duurzaamheidsgerelateerde financiering door robuuste duurzaamheidsstrategieën en gegevensverzamelingsprocessen op te zetten. Dit vergt gesprekken met investeerders, ratingbureaus en duurzaamheidsexperts om marktverwachtingen en best practices te begrijpen en geïntegreerde financiële en duurzaamheidsrapportagemogelijkheden te integreren om zo te voldoen aan de groeiende vraag naar transparantie en openbaarmaking. Om de potentiële impact van verschillende duurzaamheidsprestatieresultaten op financiële voorwaarden te begrijpen, is het raadzaam om impactscans uit te voeren. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Toekomstperspectief

Verwacht wordt dat de markt voor gecertificeerde obligaties in de EU en Nederland de groei zal voortzetten, gedreven door regelgevingsdruk, vraag van investeerders en duurzaamheidstoezeggingen van bedrijven. Naarmate de markt volwassen wordt, kunnen we het volgende verwachten:

1. Standaardisatie: Toegenomen standaardisatie van certificeringsprocessen en rapportagevereisten, wat mogelijk de complexiteit voor uitgevers vermindert.

2. Innovatie in obligatiestructuren: Er kunnen nieuwe soorten duurzaamheidsgerelateerde financiële instrumenten ontstaan, die meer op maat gemaakte oplossingen bieden voor verschillende sectoren en bedrijfsgroottes.

3. Integratie met digitale technologieën: Blockchain- en AI-technologieën kunnen in toenemende mate worden gebruikt om de transparantie en efficiëntie van duurzaamheidsrapportage en obligatiecertificering te verbeteren.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Gerelateerde artikelen