ECB gaat technische voorbereidingsfase in voor digitale euro

Wat financial management moet weten over de invoering digitale euro

Op 18 oktober heeft de Europese Centrale Bank (ECB) groen licht gegeven voor de voortzetting van de voorbereidingen voor de digitale euro, ook bekend als Central Bank Digital Currency (CBDC). Met dit besluit gaat het traject een nieuwe fase in, gericht op het technische werk dat moet worden verricht. In een exclusief interview sprak de financiële website CFO.nl met Menno Broos, projectleider Digitale Euro bij De Nederlandsche Bank (DNB), over de mogelijke implicaties van deze digitale valuta voor CFO’s en financiële afdelingen van bedrijven.

  • invoering digitale euro gaat fase van technische voorbereidingen in
  • digitale euro wordt extra optie voor efficiënter betalingsverkeer
  • digitale euro wordt voordeel voor bedrijven en internationale transacties

Een extra optie voor bedrijven

De Digitale Euro is een vorm van CBDC die door de Centrale Bank wordt uitgegeven voor publiek gebruik. Dit betekent dat het een door de overheid ondersteund digitaal betaalmiddel is, naast contant geld en traditionele bankrekeningen. Broos benadrukt dat de introductie van de digitale euro bedoeld is om Europese bedrijven minder afhankelijk te maken van grote Amerikaanse betalingsverwerkers. Het streven is om het betalingsverkeer efficiënter te maken en Europese bedrijven een concurrentievoordeel te bieden, vooral gunstig voor winkelbedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Impact op CFO’s en implementatietijdlijn

De impact op CFO’s varieert afhankelijk van het type bedrijf. Voor bedrijven met fysieke winkels kan de digitale euro een significante verandering betekenen, met mogelijke effecten op kosten, toegankelijkheid en efficiëntie van betaalsystemen. Voor grote zakelijke bedrijven met voornamelijk B2B-operaties zal de impact waarschijnlijk kleiner zijn. Broos schat dat de digitale euro mogelijk pas tegen het einde van het decennium beschikbaar zal zijn, afhankelijk van politieke besluitvorming en technologische ontwikkelingen.

Risico’s, privacy, en internationale transacties

Op het gebied van risico’s lijkt de digitale euro weinig problemen te veroorzaken voor financiële operaties binnen bedrijven. Wat privacy betreft, suggereert Broos zelfs dat de digitale euro mogelijk meer privacy zal bieden dan traditionele betaalmethoden, met uitzonderingen voor bepaalde transactiedata. Naast de retail-CBDC werkt de ECB ook aan het Wholesale CBDC-project, gericht op efficiëntere internationale transacties voor financiële instellingen, hoewel dit project minder concreet is en de implementatietijdlijn moeilijker te voorspellen is.

De implementatie van de Digitale Euro bevindt zich nog niet in zicht, maar de ECB en DNB blijven zich inzetten voor een soepele overgang, waarbij betrokken partijen worden ondersteund om de systemen aan te passen aan de nieuwe digitale valuta.