ECB komt met plan voor afbouw steunbeleid

De Europese Centrale Bank (ECB) wil met ingang van volgend jaar helemaal stoppen met zijn omvangrijke opkoopprogramma van obligaties.

De rentetarieven van de centrale bank blijven waarschijnlijk wel minimaal tot de zomer van 2019 op hun huidige, historisch lage niveaus.

De ECB pompt door het opkopen van obligaties maandelijks nog altijd 30 miljard euro in de economie van het eurogebied. Het is de bedoeling dat dit bedrag per oktober wordt gehalveerd tot 15 miljard euro en na december helemaal tot nul wordt teruggebracht. De beleidsmakers houden nog wel een slag om de arm. Als er opeens nog iets onverwachts gebeurt met de inflatie dan kan het zijn dat ze nog van koers wijzigen.

De financiële markten hielden er al rekening mee dat de ECB bij het rentebesluit van donderdag mogelijk plannen zou gaan aankondigen voor het beëindigen van het steunbeleid. Er was de laatste tijd steeds meer kritiek op al het gestimuleer van de economie, vanwege negatieve bijwerkingen en omdat het eurogebied zijn crisisjaren volgens deskundigen nu toch wel te boven is.

De herfinancieringsrente blijft de komende tijd niettemin nul procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente staat nog altijd op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. De centrale bank had eerder al gezegd pas te willen gaan nadenken over het opschroeven van de rente als het opkoopprogramma afgelopen zou zijn.

Op de begeleidende persconferentie van de ECB, ditmaal in de Letse hoofdstad Riga, bleek verder dat centralebankhoofd Mario Draghi “substantiële vooruitgang'' ziet wat betreft de inflatie. De prognose voor de inflatie is ook wat naar boven bijgesteld, meer richting de doelstelling van net geen twee procent.

Daarentegen is de ECB iets voorzichtiger geworden in zijn voorspelling voor de economische groei in de eurozone. Er wordt nu uitgegaan van een plus van 2,1 procent in 2018, waar eerder op 2,4 procent groei werd gerekend. De bijstelling hangt onder meer samen met de toegenomen handelsspanningen in de wereld.

ING-econoom Carsten Brzeski benadrukte in een reactie dat de ECB vooral een intentie heeft uitgesproken en geen harde aankondiging deed. Deze ongebruikelijke truc is volgens hem een slimme manier om zowel de voor- als de tegenstanders van afbouw van het opkoopprogramma tevreden te stellen.

Gerelateerde artikelen