Prijzen energie & voeding schommelen sterk

De prijzen in de eurozone zijn vorige maand iets minder hard gestegen dan eerder berekend

Eurozone-inflatie daalt licht in augustus, maar blijft hoog.

  • augustusinflatie eurozone gemiddeld 5,2% procent …
  • … licht lager dan verwacht en licht lager dan juli
  • kerninflatie (exclusief energie + voedsel) daalde
  • ESB verwacht hogere rente; ’totdat 2% inflatie is bereikt’

De prijzen in de eurozone zijn vorige maand iets minder hard gestegen dan eerder berekend. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt nu dat de inflatie voor de eurolanden in augustus uitkwam op gemiddeld 5,2 procent. Dat betekent ook dat de inflatie licht is gedaald.

energie en voeding schommelen sterk

Bij een eerste raming meldde Eurostat nog dat de prijzen in doorsnee met 5,3 procent waren gestegen, waarmee de inflatie even hoog zou zijn geweest als in juli. Ook de voor centrale banken belangrijke kerninflatie, zonder de sterk schommelende prijzen voor energie en voedingsmiddelen, daalde tussen juli en augustus.


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


Energie drijfveer voor ECB beleid

Vorig jaar hadden de eurolanden door de oorlog in Oekraïne en sterke prijsstijgingen voor gas, olie en elektriciteit last van een zeer hoge inflatie. De Europese Centrale Bank (ECB) reageerde daarop met een reeks renteverhogingen, die de geldontwaarding moet afremmen.

Hoge rentes zolang nodig is

De ECB kondigde onlangs de tiende renteverhoging op rij aan, maar liet doorschemeren dat dit voorlopig de laatste keer zou zijn dat de leenkosten stijgen. François Villeroy de Galhau, gouverneur van de Franse centrale bank en bestuurslid van de ECB, waarschuwde op nieuwszender BFM TV dat de huidige hoge rentes zo lang blijven staan als nodig is om de inflatie op het gewenste niveau van rond de 2 procent te krijgen.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen