Duurzaamheidsblog: ‘De taal van duurzaamheid’
Als kind leer je al de waarde van spullen in één eenheid uit te drukken: geld. Je krijgt zakgeld en daar kun je iets – maar niet alles – van kopen. Er horen ook woorden en zinnen bij. Een taal. Euro’s, waarde, schaarste, winst, verlies. Het is met duurzaamheid precies hetzelfde. Alleen hebben we ons de nieuwe taal niet eigen gemaakt, niet geleerd om daarmee te werken, vergelijken en verbazen. Ik vergelijk het implementeren van duurzaamheid in je bedrijf met het leren van een taal.
Hoe fijn is het om – ja, het kost eerst moeite – een vreemde taal te leren en dan in dát land op een terrasje te zitten en een beetje mee te kunnen praten. Het opent nieuwe werelden. Je knoopt nieuwe relaties aan. Het maakt nieuwsgierig. Met duurzaamheid is het hetzelfde. We moeten ons aanleren om de nieuwe taal te leren, te ervaren en doorgronden. Dan zien we de waarde van duurzame maatregelen. Daarvoor is het leren van de duurzaamheidstaal nodig. Weet jij straks werkelijk de waarde te voelen van een CO2-equivalent?
Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
De waarde van duurzaamheid begrijpen
De taal van de duurzaamheid is nieuw. Het gaat niet over financiële termen: winst, verlies, rendement. Het gaat over waarden: gelijkheid, diversiteit, klimaat, biodiversiteit, schone lucht, grond en water. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft als basis de 10 duurzame doelen van de ESG: milieu, sociaal en governance. Het gaat dus om het begrijpen van de concepten van de circulaire economie, en de sociale impact en algemene principes van goed bestuur. Alleen met een taal wordt duurzaamheid ook voelbaar. Dat is hetzelfde als het moment waarop ik mij onderdompel in een nieuwe taal door te reizen of met moedertaalsprekers te praten.
Praktische toepassing
Een nieuwe taal leer je in de praktijk. Ook de taal van duurzaamheid leer je in de dagelijkse praktijk. Boekwerken, voorbeelden en lijsten erbij; samen kijken naar uitdagingen en oplossingen. Dit betekent ook dat meer mensen in het bedrijf dezelfde taal moeten spreken. En dat nieuwe processen en systemen aangepast zijn met de taal van duurzaamheid. De CSRD biedt daarvoor de basis. Daarin staan de punten waarop je moet letten. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]
Geïnspireerd door Delphi’s orakel, biedt FM Dag op 17 april toegang tot onze eigen orakels. Van verplichte rapportages tot complexe regelgeving, ESG-experts onthullen concrete oplossingen voor jouw ESG- en CSRD-vraagstukken. Meld je nu aan voor FM Dag 2024 en bezoek de ESG Orakelsessie.
Voorbeeld: de waarde van CO2-equivalenten
Een ton CO2-equivalenten zegt je waarschijnlijk niets. Je hebt er geen idee bij. Geen gevoel van de waarde, zoals je bijvoorbeeld wel hebt bij euro’s. Laten we de waarde van een ton CO2-equivalenten eens vergelijken. In een gemiddelde fossiele auto kan je ongeveer 5800 kilometer rijden om 1 ton CO2 uit te stoten. Om die CO2 op te vangen heb je gemiddeld 50 bomen nodig die één jaar moeten groeien. Dus als jouw bedrijf 10.000 ton CO2 equivalenten per jaar uitstoot, dan staat dat gelijk aan 58 miljoen kilometer (oftewel je kunt 1.450 keer de gehele aarde omrijden). Om die CO2 op te vangen heb je 1.16 miljoen bomen nodig die het gehele jaar groeien. Daar voel je wel wat bij, dat is 290 hectare Nederlands bos (4000 bomen per hectare). Of ongeveer 1/3 van het Amsterdamse bos.
De taal van duurzaamheid helpt samen te verduurzamen
Een taal maakt zinvolle communicatie mogelijk. Met je partner, met je mede-managers, met het personeel, met je stakeholders. Net zoals het spreken van een nieuwe taal het mogelijk maakt om te communiceren en relaties op te bouwen in een ander land, stelt het spreken van de taal van duurzaamheid ons in staat om duurzame relaties op te bouwen met klanten, werknemers en de samenleving. Het kan leiden tot innovatie, kostenbesparingen en een betere reputatie.
Het leren van de taal van duurzaamheid is een stap om verder te komen in het bouwen aan een duurzame wereld. Net zoals het leren van een nieuwe taal, vereist het tijd en inzet, maar de voordelen zijn er ook. Niet alleen voldoet je bedrijf aan de CSRD-vereisten, maar je maakt ook samen serieus werk van een duurzamere toekomst.