“Duurzaamheid en MKB trekt jonge financial prof (maar salaris is belangrijker)”
Vier op de tien jongeren vertrekt als de werkgever niets aan duurzaamheid doet, al blijft salaris nog steeds de belangrijkste drijfveer bij een baankeuze. Daarbij is het mkb het meest populair als werkgever; 75% van de jongeren geeft aan het liefst voor dit soort bedrijven te willen (gaan) werken. Dat blijkt uit onderzoek van detacheerder YoungCapital.
Reden voor FM.nl om director banking & insurance Mariëla Debrichy van Young Capital vijf vragen te stellen over young financial professionals.
-
FM.nl: Hoe hoog is de nood voor talenten in de financiële sector?
Mariëla Debrichy: “De krapte in de financiële sector is goed voelbaar. Wat je eigenlijk ziet, is: hoe specialistischer de rol, hoe moeilijker je mensen kunt vinden. Dat is zeker waar voor grote corporates, zoals banken. Zij hebben jarenlang geprofiteerd van hun imago: ‘Hier kun je een mooie carrière opbouwen en stappen maken’. Maar de tijd dat mensen in rijen voor de deur stonden, is definitief voorbij. Wil je nu nieuw talent aan je binden, dan moet je je verdiepen in wat zij belangrijk vinden.”
-
FM.nl: Hoe staan jonge financials tegenover ESG bij hun keuze voor een werkgever?
Mariëla Debrichy: “Salaris speelt een grote rol. Gelukkig zit dat binnen finance wel goed. Het begint pas een ding te worden als de rest niet op orde is. Jongeren zijn vooral op zoek naar ontwikkeling. Is de begeleiding dus niet goed en biedt een ander bedrijf méér salaris, dan zijn ze zo weg. De concurrentie is ook groot, dus ze worden actief gehunt. Al zegt de term ESG de meeste jongeren niets, toch spelen onderwerpen als duurzaamheid, milieu en D&I zeker mee in hun keuze voor een werkgever. Ze willen bij een organisatie werken die een actieve bijdrage levert aan een betere wereld. Het staat dus zeker op hun wensenlijstje, maar niet helemaal bovenaan. Daarvoor vinden ze ontwikkeling te belangrijk.”
-
FM.nl: Leidt de kennis van financiële zaken bij de young financials tot andere eisen en voorwaarden dan jongeren die niet in de financiële sector werken?
Mariëla Debrichy: “Absoluut. De rollen in de financiële sector zijn tegenwoordig een stuk zwaarder en specialistischer. De lagere en middelfuncties worden geautomatiseerd of geoutsourcet naar het buitenland. Hierdoor blijven de medior- en seniorprofielen over. De mensen die je hiervoor nodig hebt, komen niet automatisch uit de studiebanken gerold. Anders dan bij andere sectoren. Als YoungCapital vangen we dit op. We ondersteunen bedrijven met de basiskwalificatie. Door ervoor te zorgen dat starters alle Wft’s halen, bijvoorbeeld. Daarnaast stippelen we een groeipad uit met de klant. Zodat jongeren kunnen instromen en gaandeweg meer van het vak leren. Een stukje re- en upskilling, dus. Zodat ze uiteindelijk voldoende kennis hebben om door te stappen naar een zwaardere positie.”
-
FM.nl: Wat zijn de do’s & don’ts om jonge financiele profs stappen te laten maken?
Mariëla Debrichy: Alleerst moet geïnvesteerd worden in in hun ontwikkeling. We zien dat jongeren dit zelfs belangrijker vinden dan salaris en andere arbeidsvoorwaarden. Ook begeleiding is key. Doe dit continu, ook na de onboarding. Juist die eerste paar maanden zijn cruciaal in de ontwikkeling van jongeren. Daarnaast moet voldoende vrijheid geboden worden. Veel jongeren ‘werken om te leven’, en ondernemen veel in hun vrije tijd. Geef ze ook voldoende ruimte om dit te (blijven) doen.
De don’ts: zet vol op thuiswerken. Jongeren vinden dit op voorhand superfijn, maar we merken dat ze het daardoor moeilijker vinden om hun weg binnen hun functie en het bedrijf te vinden. Daarnaast moet voorkomen worden dat te weinig ingecheckt zijn als up & running. Hier ligt een belangrijke rol voor de teamlead. Doe je dat niet, dan stromen jongeren veel sneller en vaker uit. En als laatste: focus op de werving maar stroomlijn het proces erna niet. Denk aan jongeren aannemen voor een parttimebaan, om vervolgens te eisen dat ze eerst een fulltime training volgen van een paar weken.”
-
FM.nl: Wat zijn de drie belangrijkste adviezen aan werkgevers die jong, financieel talent binnen willen halen?
Mariëla Debrichy; “Werk ten eerste aan je imago. We zien dat jongeren nog steeds een verkeerd beeld hebben van de sector. Een saaie, grijze-mannen-in-pakken-cultuur. Dat is allang niet meer het geval. Investeer dus in je branding. We doen dit vanuit YoungCapital aan de voorkant al bij onze opdrachtgevers. Door tijdens onze gesprekken met jongeren de échte kant te laten zien. Zet daarnaast ook in op begleiding en ontwikkeling, door niet alleen te focussen op het sollicitatieproces en de onboarding. Maar biedt een mooi traject aan, met genoeg kansen en begeleiding. Ook na de inwerkperiode. Juist die eerste paar maanden zijn voor jongeren ontzettend waardevol. En het kan net de doorslag zijn voor waarom jong talent voor jouw bedrijf kiest. En ‘wees flexibel’. Jongeren zijn namelijk veel meer bezig met het creëren van een goede werk-privébalans. Wil je daarom deze groep aanspreken, dan zal je hier flexibel in moeten zijn. Concreet betekent dat, dat de rollen zo ingevuld moeten worden dat ze ook in 32 of 34 uur uitgevoerd kunnen worden.
Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.