Dutch FinTech Awards: Tienko Rasker laat met Leapfunder startups het levenslicht zien

Vaak hebben startups een kapitaalbehoefte, maar wat de onderneming waard is of gaat worden is nog onduidelijk. Leapfunder is een financieringswebsite, waar mensen een project kunnen financieren en waar hun geld wordt omgezet in aandelen. En ideaal voor startups door de 'crowd convertible note': bij Leapfunder kan de waarde achteraf worden bepaald, waardoor investeerders een korting krijgen zodra deze waarde bekend is.

  
Leapfunder beperkt zich tot converteerbare obligatieleningen als onderliggend instrument voor de crowdfinanciering, waarbij de investeerder een (kortlopende) lening verstrekt. Dit wordt later omgezet in een aandelenbelang, bijvoorbeeld wanneer een eerste ‘echte’ financieringsronde volgt of als er een overname plaatsvindt. Dan wordt ook de prijs voor de aandelen vastgesteld, af te leiden uit de waarde die de investeerders of kopers aan het bedrijf verbinden. 
Daarnaast focust Leapfunder zich op het genereren van kapitaal voor startups op het eigen netwerk en de eigen kanalen van de ondernemers die op zoek zijn naar bedrijfsfinanciering. Enerzijds door lagere investeringsbedragen, anderzijds door eerst de directe omgeving van de ondernemers aan te spreken. Via een knop op de website kan echter íedereen een bedrag investeren in een onderneming. 
Welk probleem lost jullie concept op? 
Tienko Rasker, CEO van Leapfunder: “Heel veel investeerders willen geen 50.000 of 100.000 euro in een keer investeren, maar willen liever spreiden, bijvoorbeeld 20.000 euro in twintig verschillende startups. Vroeger investeerden mensen die een ton konden missen in een onderneming, nu is 1.000 euro al voldoende.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015
__________________________________________________________________________
 
Met Leapfunder maken we het voor business angels mogelijk om tussen de 1.000 en 50.000 euro te investeren. Daardoor komt veel meer kapitaal vrij, omdat het laagdrempeliger wordt en meer mensen mee kunnen doen. Tot nu toe hebben we een bedrag van 200.000 euro van één investeerder als bovengrens, maar in de praktijk blijkt dat de bedragen variëren tussen één en 50.000 euro. Voor startende ondernemers is het vaak heel lastig om die ene investeerder te vinden, terwijl ze misschien wel twintig zakelijke kennissen hebben die kunnen helpen om het startkapitaal binnen te halen.”  
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“Eerlijk gezegd hebben we geen idee wat we doen. Binnen een jaar na de start is er een miljoen euro geïnvesteerd via Leapfunder, we groeien met vijf á tien procent per week. We zijn als idee begonnen en we hebben inmiddels 50 angel investeerders die ons steunen. Ook uit het buitenland. We hebben dan ook eigenlijk geen echte concurrenten. Andere partijen of platforms zijn vaak gebaseerd op een anonieme relatie op afstand, wij gaan vaak uit van een persoonlijke relatie. 
Mensen kunnen laagdrempelig op meerdere paarden tegelijk wedden. Denk bijvoorbeeld aan succesvolle mensen met een ‘gewone’ carrière of vanuit een startup zonder heel veel directe lijnverantwoordelijkheid, die  tijd over hebben om te investeren. Die tijd is heel veel waard, je ziet bijvoorbeeld dat sommigen een portfolio opbouwen met wel tien ondernemingen. We adviseren om op zoek te gaan naar investeerders die ook waarde toevoegen aan het bedrijf, bijvoorbeeld iemand met ervaring die ook zinvol advies kan geven.”  
Hoe gaan jullie geld verdienen met jullie dienst?
“Ons businessmodel is tweeledig. Enerzijds verdienen wij een percentage op het geïnvesteerde kapitaal, anderzijds krijgen we een optie op de effecten die worden uitgegeven. Ons succes is dus afhankelijk van het wel of niet ophalen van kapitaal, aangezien we daar een percentage van ontvangen. Daar houden we het bedrijf draaiende mee. Daarnaast is het, met de optie op effecten, goed nieuws als een startup een succes wordt. Als het bedrijf in kwestie flink in waarde stijgt, hebben wij nog recht op de effecten voor de prijs die destijds is afgesproken. Wij zijn als bedrijf pas succesvol als de startups dat zijn en voor onze winst zijn we net zo afhankelijk als de investeerders.”
Waarom gaan jullie winnen? 
“Ik denk dat wij gaan winnen omdat we effect hebben op andere startups, en niet alleen op fintech startups. Alle bedrijven waarmee we hier in het pand zitten, bestaan dankzij ons. We hebben een relatie met ze, werken met ze samen. En dat geldt ook voor andere startups die kapitaal nodig hebben. Wat dat betreft zijn we een groot netwerk, en zijn we met de startups van nu en van de toekomst verweven”.
 
_________________________________________________________________________________________
Innovatie en disruptie in finance wordt beloond tijdens de Dutch FinTech Awards. Ontmoet in dit dossier de FinTech 50, ondernemingen die genomineerd zijn voor de awards die in verschillende categorieën worden uitgereikt. Lees interviews met de CEO’s van deze toonaangevende FinTech bedrijven en ontdek hun verbluffende innovatieve business modellen waarmee zij de financiële wereld de komende jaren definitief gaan transformeren. Bekijk de interviews
_________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen