Dutch FinTech Awards: Martijn van Eck geeft grip op beleggingsrisico’s met Symetrics

Symetrics ontwikkelt SaaS-based stresstest-software waarmee financiële instellingen prognoses maken voor diverse economische scenario's. "Klanten kunnen hiermee beter anticiperen en hun strategie aanpassen aan de toekomstige omstandigheden", zegt managing partner Martijn van Eck.

Waar oude modellen vooral voorspellingen doen aan de hand van informatie uit het verleden, houden de modellen van Symetrics ook rekening met variabelen in het heden. Zo worden de gedragingen van onder meer banken, overheid, ondernemingen en de consument meegenomen in de modellen. Die worden daardoor veel realistischer.  
 
 
 
Welk probleem lost jullie concept op?
Martijn van Eck: “Ten eerste hebben we een oplossing voor een groot gebrek bij bestaande modellen. Die maken namelijk enkel op basis van data uit het verleden economische prognoses. Wat mist zijn de actoren in de economie, zoals de overheid, banken, ondernemingen en consumenten. Deze actoren laten gedrag zien; centrale banken streven naar inflatie, consumenten kunnen trendvolgend zijn. Om dit gedrag te modelleren, gebruiken we wiskundige formules – algoritmen – afkomstig uit de zogenaamde niet-lineaire economische dynamica.  
 
 

 
 
Modellen die gebruik maken van deze algoritmen zijn veel realistischer dan de bestaande, lineaire modellen en zijn daardoor beter praktisch toepasbaar en relevanter. Ook is het met onze software (SyMath) mogelijk om als klant zelf scenario’s te definiëren om zo speciale economische situaties te simuleren. Tot slot is het ons doel om op termijn onze software ook toegankelijk te maken voor particulieren. Nu hebben we vooral grote financiële instellingen als klant. Maar we voorzien dat in de – nabije – toekomst deze instellingen veel van hun werkzaamheden over gaan dragen aan particulieren. Dan is het niet meer dan logisch dat ook zij gebruik kunnen maken van software om hun financiële beleggingsrisico’s te kunnen managen.”
 
Hoe maken jullie dit idee tot een succes?
“We hebben vier jaar lang de mogelijkheden onderzocht voor de technische haalbaarheid van onze software. In 2014 zijn we officieel van start gegaan. Nu zijn we met vier managing partners, en in totaal met twaalf teamleden. We karakteriseren onszelf met de slogan ‘quants & brains’. In ons team vind je onder meer econometristen, een actuaris, politicoloog, economisch analisten, een economisch geograaf en twee ex-toezichthouders. Omdat we onze software iedere dag – ieder uur zelfs – actueel houden, kunnen we klanten het beste product bieden in de markt. We werken met distributiepartners die onze software implementeren bij de klant.”
 
Hoe verdienen jullie geld met de SyMath software?
“We werken met softwarelicenties. Elke gebruiker koopt een licentie om de software te gebruiken. Onze inkomsten vormen de jaarlijkse licentie-fees. Onze uitdaging is om een topproduct te leveren. Door steeds nieuwe functionaliteiten toe te voegen aan de software en een relatie op te bouwen met klanten, zal onze software de eerste keus zijn. Wij geloven dat we snel en efficiënt een marktaandeel kunnen veroveren.”
 
Waarom gaan jullie winnen?
“Ten eerste hebben we de markt mee. De crisis heeft beleggers en vermogensbeheerders bewust gemaakt van het belang van betere risicomodellen. Bovendien is er sprake van veel nieuwe regelgeving, waardoor organisaties in toenemende mate behoefte hebben aan modellen die economische scenario’s nauwkeurig kunnen doorrekenen. Onderzoek van verschillende consultancybureaus wijst uit dat risicoanalyse-software een enorme groeispurt gaat maken tot en met 2018. 
 
Onze visie is dat na 2018 stresstesten gemeengoed worden, en naast grote instituten en bedrijven ook particulieren zelf strategische economische prognoses willen maken. Wij zijn met onze gedragsregels echt innovatief en dat maakt onze software uniek. Bovendien zijn we in januari van dit jaar in Londen op de Europese Fintech50 2015 lijst geplaats, en daar zijn we natuurlijk ook erg trots op.”
 
 

Gerelateerde artikelen