Dutch FinTech Awards: Karsten Nilsen wil met CleverCoin West-Europa veroveren
Sinds zijn achtste helpt hij mensen met computerproblemen en doet hij het systeembeheer op zijn basisschool. Een paar jaar later start hij een internetbedrijfje en verdient hij zijn eerste guldens. In zijn studententijd richt hij samen met Christian de Kok Clever IT op, waar hij zijn eerste euro's verdient. En nu verdient hij geld met weer een ander betaalmiddel. Onlangs richtte hij namelijk CleverCoin op, een beurs die de handel in bitcoins in West-Europa mogelijk maakt.
Dat Karsten Nilsen ondernemerschap ademt, behoeft geen toelichting. Hij ziet kansen en boort markten aan die voor de buitenwereld nog onbekend zijn. En zo kwam het dat hij twee jaar geleden, toen hij voor het eerst hoorde van bitcoin, ’s avonds besloot even in de materie te duiken. ‘Even’ werd nachtwerk en dat nachtwerk leidde tot de start van zijn nieuwe bedrijf.
“Het was destijds – en nog steeds wel – allemaal best ingewikkeld. Niet alleen de wijze waarop het systeem is ingericht, maar ook het kopen van een bitcoin. Ik heb die bewuste nacht mijn eerste bitcoin gekocht. Via Slovenië. En dat bleek een goede investering.”
Welk probleem lost jullie product op?
“Wij willen bitcoin toegankelijk maken. Een jaar geleden was rechtstreekse handel in bitcoin alleen mogelijk via Slovenië en Bulgarije. Of nog verder weg. Met CleverCoin maken we het kopen en verkopen van bitcoins in West-Europa een stuk eenvoudiger. En daar profiteren zowel consumenten als fanatieke handelaren en bedrijven van. Met de bitcoin, en zeker nu er dus een beurs in Nederland is, zijn transacties naar het buitenland zo gepiept. Prettig voor mensen die bijvoorbeeld geld naar hun familie willen overmaken en noodzakelijk voor ondernemers die zakendoen in het buitenland.”
Hoe maken jullie het concept tot een succes?
“Wij willen dé bitcoinbeurs van West-Europa zijn. De concurrentie is miniem. Voor ons is het dan ook vooral zaak om onze dienst aan de man te brengen en bekendheid te genereren. We moeten zorgen dat we zichtbaar en aanwezig zijn in de landen die tot ons afzetgebied horen en dat we het product en de dienst begrijpelijk maken. Want het is vooral nog de onbekendheid die ervoor zorgt dat men soms nog wat huiverig is om bitcoins te gebruiken.
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards 2015 is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards 2015.
__________________________________________________________________________
Die terughoudendheid voor het onbekende is inherent aan vernieuwing. Je zag het ook toen internet in opkomst was en toen we voor het eerst konden mailen. Waarom zou je mailen als je ook een brief kunt sturen? Net als bij de bitcoin was ook mail sneller en goedkoper dan het alternatief, maar tegelijkertijd was het ook nog wat ingewikkelder. En ook mailen vereiste dat zowel zender als ontvanger van het systeem gebruikmaken. Bovendien was een mail versturen destijds niet zo eenvoudig als tegenwoordig. We hebben de eerste stap gezet om de handel in bitcoin te vereenvoudigen. Nu is het zaak om de dienst goed over de bühne te brengen en de bitcoin bij het grote publiek toegankelijk te maken.”
Hoe verdienen jullie geld met CleverCoin?
“Dat is heel eenvoudig: wij verdienen aan de transactiekosten. We stellen de infrastructuur beschikbaar en vragen daar een vergoeding voor. Gebruikers betalen voor een transactie overigens aanzienlijk minder dan via alternatieven: bij ons is het circa 0,3 procent versus 2 à 5 procent.”
Waarom gaan jullie winnen?
“Als je het mij vraagt, is de bitcoin de grootste innovatie in finance van het afgelopen decennium. Wij zijn daar op ingehaakt met onze dienst en vormen de schakel tussen kopers en verkopers. Een goed businessmodel dus. Dat we een jaar geleden zijn begonnen, geeft wel aan dat we al heel vroeg kansen zien en die benutten. En niet onbelangrijk: we zitten in een groeimarkt. De ondernemendheid in de bitcoinbusiness is groot, het aantal gebruikers stijgt explosief en om te kunnen handelen, hebben ze ons nodig. Het is natuurlijk preken voor eigen parochie, maar als ik niet in ons concept geloofde, was ik er uiteraard ook niet aan begonnen.”
_________________________________________________________________________________________
Innovatie en disruptie in finance wordt beloond tijdens de Dutch FinTech Awards. Ontmoet in dit dossier de FinTech 50, ondernemingen die genomineerd zijn voor de awards die in verschillende categorieën worden uitgereikt. Lees interviews met de CEO’s van deze toonaangevende FinTech bedrijven en ontdek hun verbluffende innovatieve business modellen waarmee zij de financiële wereld de komende jaren definitief gaan transformeren. Bekijk de interviews.
_________________________________________________________________________________________