Onderzoek: ‘Duitsland heeft 400 miljard euro nodig voor infrastructuur’
Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van de enorme investeringen die Duitsland nodig heeft voor zijn verouderde infrastructuur. Volgens een studie van Lars Feld, een invloedrijke econoom en adviseur van de Duitse minister van Financiën, is er ongeveer 400 miljard euro nodig voor wegen, spoor en het energienetwerk, zo melde het RD onlangs. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemingen in de bouw- en energiesector om hun activiteiten in Duitsland uit te breiden. Dat meldt het ANP.
- Duitsland investeert 400 miljard in verouderde infrastructuur
- Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van Duitse investeringsplannen
- IMF roept op tot meer investeringen en minder bureaucratie
Van de benodigde 400 miljard euro is meer dan 57 miljard euro nodig voor het Duitse wegennet en 63 miljard euro voor de verouderde spoorwegen[3][4]. Deze investeringen zijn cruciaal voor het moderniseren van de Duitse transportinfrastructuur en kunnen leiden tot opdrachten voor Nederlandse bouwbedrijven en ingenieursbureaus.
Energietransitie vereist grote investeringen
Voor de energie-infrastructuur is op langere termijn 270 miljard euro nodig. Dit bedrag is essentieel om de energietransitie in goede banen te leiden. Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in duurzame energieoplossingen kunnen hier een belangrijke rol spelen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Publiek-private partnerschappen in zicht
Feld stelt voor dat de investeringen worden gerealiseerd door samenwerking tussen de Duitse overheid en het bedrijfsleven, bijvoorbeeld door speciale fondsen op te zetten. Dit kan leiden tot nieuwe vormen van publiek-private partnerschappen waar ook Nederlandse bedrijven van kunnen profiteren.
Belastingvoordelen voor investeringen
De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, heeft een voorstel gedaan voor een nationaal investeringsfonds om de zwakke economie te stimuleren. Bedrijven zouden belastingvoordelen krijgen bij hun investeringen, wat ook gunstig kan zijn voor Nederlandse ondernemingen die in Duitsland actief zijn. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).
Oproep van het IMF
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) roept Duitsland op om meer te investeren om de economische groei te stimuleren. Het fonds benadrukt dat de Duitse overheidsinvesteringen relatief laag zijn vergeleken met andere grote industrielanden.
Bureaucratie aanpakken
Naast investeringen adviseert het IMF Duitsland ook om de bureaucratische regeldruk aan te pakken. Dit kan het zakendoen in Duitsland voor Nederlandse bedrijven vereenvoudigen en versnellen.
Economische vooruitzichten
Het IMF heeft de groeiverwachting voor Duitsland naar beneden bijgesteld. Voor 2023 wordt nu een economische stilstand verwacht, in plaats van de eerder voorspelde kleine groei van 0,2 procent. Dit onderstreept de urgentie van de benodigde investeringen.
Kansen voor Nederlandse bedrijven
Ondanks de economische uitdagingen bieden de geplande investeringen in de Duitse infrastructuur kansen voor Nederlandse bedrijven. Hun expertise op het gebied van watermanagement, duurzame energie en innovatieve bouwmethoden kan waardevol zijn voor de Duitse markt. Ook heeft Duitsland aangekondigd om samen met het bedrijfsleven 7,9 miljard euro te investeren in waterstofprojecten. Dit past in de bredere strategie om de energietransitie te versnellen en biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en projecten die actief zijn in de waterstoftechnologie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Focus op snellaadinfrastructuur
De Duitse regering heeft 400 miljoen euro gereserveerd voor een nieuwe subsidie voor snellaadinfrastructuur. Dit initiatief kan interessant zijn voor Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in elektrische mobiliteit en laadtechnologie.
Langetermijnplan voor infrastructuur
Er is een plan om tot 2030 269,6 miljard euro te besteden aan onderhoud en nieuwbouw van auto-, spoor- en waterwegen. Dit langetermijnperspectief biedt stabiliteit en voorspelbaarheid voor bedrijven die willen investeren in de Duitse markt.