Duitse industrie toont licht herstel, maar uitdagingen blijven

Duits industrieel herstel biedt hoop, maar structurele problemen blijven bestaan.

De Duitse industriële productie steeg in augustus met 2,9 procent, wat enige hoop biedt voor de maakindustrie in Europa’s grootste economie. Dit onverwachte herstel volgt op een periode van krimp en recessievrees, maar experts waarschuwen dat structurele problemen blijven bestaan. Dat schrijft het ANP.

  • Duitse industriële productie stijgt 2,9% in augustus
  • Bijna 40% fabrikanten overweegt productie in te krimpen/verplaatsen
  • Volkswagen schroeft productie terug, ZF plant massaontslagen

De augustuscijfers, gepubliceerd door het Duitse statistiekbureau Destatis, overtroffen de verwachtingen van analisten. Deze positieve ontwikkeling komt na een reeks tegenvallende economische berichten en biedt een sprankje hoop voor de kwakkelende Duitse economie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Aanhoudende uitdagingen voor de auto-industrie

Ondanks het recente herstel kampt de Duitse auto-industrie met aanzienlijke problemen. Autofabrikanten worden geconfronteerd met tegenvallende verkoopcijfers en hoge kosten voor de overgang naar elektrische voertuigen. Bovendien stagneert de buitenlandse afzetmarkt, met name in China, wat de druk op deze cruciale sector verder verhoogt.

Energiecrisis en geopolitieke spanningen

De Duitse industrie ondervindt nog steeds de gevolgen van de stopzetting van Russische aardgasleveringen na de invasie in Oekraïne. Deze energiecrisis, gecombineerd met geopolitieke spanningen, heeft geleid tot een van de hoogste elektriciteitsprijzen ter wereld, aldus de website MadeInEurope. Dit zet het concurrentievermogen van Duitse bedrijven onder druk en dwingt sommige ondernemingen te overwegen hun productie te verplaatsen.

Langetermijnimpact op de industrie

ING-econoom Carsten Brzeski beschrijft de recente stijging als een “technisch herstel” na de scherpe daling in juli. Hij benadrukt dat de Duitse industriële productie nog steeds ongeveer 10 procent onder het pre-pandemieniveau ligt, bijna vijf jaar na het begin van de coronacrisis. Dit wijst op diepgewortelde structurele problemen in de Duitse industrie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Dreigende exodus van bedrijven

Een zorgwekkende trend is de mogelijke uittocht van Duitse industriebedrijven. Volgens de DIHK Energiewende Barometer 2024 overweegt bijna vier op de tien Duitse fabrikanten om hun productie in te krimpen of te verplaatsen vanwege de hoge energiekosten en onzekere aanvoer. Deze potentiële exodus vormt een bedreiging voor de industriële ruggengraat van Duitsland.

Impact op investeringen en innovatie

De hoge energiekosten hebben een domino-effect op andere aspecten van het bedrijfsleven. Een op de drie bedrijven meldt minder te kunnen investeren in kernprocessen, terwijl een kwart aangeeft zich niet te kunnen inzetten voor duurzaamheid en klimaatbescherming. Bovendien schroeft 20% van de industriebedrijven de uitgaven aan R&D terug, wat op lange termijn gevolgen kan hebben voor de innovatiekracht van de Duitse industrie.

Oproep tot heroverweging energiebeleid

Duitse bedrijven dringen aan op een duidelijke heroverweging van het energiebeleid door de politiek. De huidige situatie, gekenmerkt door hoge kosten en onzekerheid, belemmert niet alleen de productie maar ook investeringen en innovatie. Een herziening van het beleid zou kunnen bijdragen aan het herstel van het vertrouwen in de Duitse industrie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Recente ontwikkelingen in de auto-industrie

Recente berichten wijzen op aanhoudende problemen in de auto-industrie. Volkswagen kondigde aan de productie met 25% terug te schroeven, wat een aanzienlijke impact zal hebben op de toeleveringsketen. Daarnaast plant een ander bedrijf in Friedrichshafen 14.000 banen in Duitsland te schrappen.

Europees perspectief

De problemen in de Duitse industrie weerspiegelen een breder negatief sentiment in Europa. Dit roept vragen op over de toekomst van de Europese maakindustrie en de balans tussen energietransitie en economische stabiliteit.

Vooruitzichten en conclusie

Hoewel het recente herstel in de industriële productie bemoedigend is, blijven de structurele uitdagingen voor de Duitse industrie aanzienlijk. De combinatie van hoge energiekosten, geopolitieke spanningen en de noodzaak van een groene transitie zal de komende jaren een belangrijke rol blijven spelen in de ontwikkeling van de Duitse en Europese industrie.

Gerelateerde artikelen