Duitse bedrijven terughoudend met VS-investeringen voor verkiezingen

Prijzen Duitse industrie schieten de hoogte in
Verkiezingsonzekerheid remt investeringen, maar biedt ook kansen in specifieke sectoren

Duitse bedrijven in de Verenigde Staten zijn voorzichtiger geworden met investeringen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Uit een enquête van de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK) blijkt namelijk dat bedrijven een afwachtende houding aannemen tot er meer duidelijkheid is over het toekomstige economische beleid. Deze terughoudendheid heeft financiële gevolgen voor bedrijven en stelt hogere financiële managers voor uitdagingen bij het plannen van investeringen en expansiestrategieën. Dat meldt het ANP.

  • Duitse bedrijven terughoudend met VS-investeringen voor verkiezingen
  • Durfkapitaalinvesteringen dalen, AI en defensie blijven aantrekkelijk
  • Nederlandse economie mogelijk 10 miljard kleiner bij Trump-overwinning

De DIHK wijst op risico’s voor Duitse bedrijven door plannen die in de verkiezingscampagne worden besproken, zoals het verhogen van importheffingen. Volker Treier, hoofd buitenlandse handel van de DIHK, stelt dat een aangescherpt handelsbeleid, vooral onder een mogelijke Trump-regering, de zorgen over verstoringen in toeleveringsketens en handelsbarrières verder zou kunnen vergroten. Dit creëert onzekerheid voor bedrijven die afhankelijk zijn van internationale handel. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Positieve verwachtingen ondanks uitdagingen

Ondanks de uitdagingen verwacht 38 procent van de Duitse bedrijven een verbetering van de economie in de regio’s waar zij actief zijn. Treier merkt op dat Duitse ondernemingen in de VS vooral in de auto-industrie, machinebouw en hernieuwbare energiesector profiteren van aanhoudende vraag en innovatie op de Amerikaanse markt. Dit toont aan dat er ondanks politieke onzekerheid nog steeds kansen zijn voor bedrijven.

Impact op Nederlandse handel

Ook voor Nederlandse bedrijven hebben de Amerikaanse verkiezingen potentieel grote gevolgen. De Rabobank heeft berekend dat de Nederlandse economie bij een verkiezing van Trump op de lange termijn 10 miljard euro kleiner zal zijn dan wanneer de Democratische kandidaat wint. Dit onderstreept het belang van de verkiezingsuitslag voor de Nederlandse economie en handel. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

  [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Sectoren onder druk

Marieke Blom, hoofdeconoom bij ING, verwacht dat vooral de chemische, farmaceutische en transportsector zullen lijden onder eventuele protectionistische maatregelen. Een universeel importtarief van 10 procent, zoals voorgesteld door Trump, zou de Nederlandse afzetmarkt in de VS kunnen verkleinen. Dit dwingt bedrijven in deze sectoren om hun strategieën te heroverwegen.

Geopolitieke implicaties

De verkiezingsuitslag heeft ook bredere geopolitieke implicaties. Blom stelt dat bij een Democratische overwinning Amerika samen met Europa de strijd met China zal aangaan, terwijl bij een Republikeinse overwinning de VS ook hun pijlen op Europa kunnen richten. Dit kan leiden tot een complexer internationaal handelslandschap voor Europese bedrijven.

Durfkapitaalinvesteringen onder druk

Naast de directe effecten op handel, hebben de verkiezingen ook invloed op investeringsklimaat. Het recente Venture Pulse-rapport van KPMG toont aan dat het aantal durfkapitaalinvesteringen wereldwijd is gedaald, met Europa dat het laagste aantal deals sinds Q2 2020 zag. Geopolitieke spanningen en de naderende Amerikaanse verkiezingen worden genoemd als factoren die bijdragen aan terughoudendheid bij investeerders.

[kader] Lees ook:

Focus op AI en defensie

Ondanks de algemene daling in investeringen, blijven bepaalde sectoren aantrekkelijk voor investeerders. AI en de defensiesector trokken de meeste investeringen aan, zowel in Amerika en Azië als in Europa. Zes van de tien grootste deals wereldwijd vonden plaats in de AI-sector. Dit suggereert dat bedrijven in deze sectoren mogelijk minder hard getroffen worden door de politieke onzekerheid.

Hoop op herstel na verkiezingen

Izzy Sayers, Lead KPMG Emerging Giants bij KPMG Nederland, toont voorzichtig optimisme voor de toekomst. Ze verwacht dat dalende rentepercentages zullen leiden tot meer fusies en overnames, omdat acquisities weer aantrekkelijker worden. Hoewel de activiteit op de beurs naar verwachting laag zal blijven tot en met Q4 van 2024 vanwege de Amerikaanse verkiezingen, is er hoop op een opleving in 2025. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Voorbereidingen Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven bereiden zich voor op verschillende scenario’s na de Amerikaanse verkiezingen. Gezien het belang van de handel met de VS voor Nederland, volgen zowel economen als ondernemers de ontwikkelingen nauwlettend[3]. Bedrijven in sectoren die sterk afhankelijk zijn van export naar de VS, zoals de chemische industrie en transportsector, zullen waarschijnlijk risicobeheersingsstrategieën ontwikkelen.

Langetermijneffecten

De effecten van de verkiezingsuitslag zullen waarschijnlijk op lange termijn voelbaar zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven. Hogere Amerikaanse invoerrechten kunnen leiden tot een kleinere afzetmarkt voor Nederlandse producten, wat bedrijven dwingt om alternatieve markten te zoeken of hun productieprocessen aan te passen[3].

Kansen in specifieke sectoren

Ondanks de algemene onzekerheid, zijn er ook kansen voor bepaalde sectoren. De focus op AI en defensie biedt mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven die in deze gebieden actief zijn[2]. Bovendien kan de aanhoudende interesse in technologieën die bijdragen aan een schoner milieu kansen bieden voor Nederlandse cleantech-bedrijven.

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen