Duitse autocrisis bedreigt Nederlandse toeleveranciers

Autofabrikanten steken 600 miljard in elektrisch rijden
Duitse autocrisis heeft impact op Nederlandse toeleveringsindustrie

De Duitse autocrisis dreigt te leiden tot banenverlies bij Nederlandse toeleveranciers, wat grote financiële gevolgen kan hebben voor bedrijven en hun managers. FNV Metaal-bestuurder Hans Wijers uit zijn zorgen over de situatie en benadrukt dat de komende maanden cruciaal zullen zijn, aldus AMT. De vraag is welke maatregelen bedrijven en overheden zullen nemen om de crisis het hoofd te bieden. Dat meldt het ANP. Volgens experts zullen de komende cruciaal zijn voor zowel de Duitse auto-industrie als de Nederlandse toeleveranciers.

  • Duitse autocrisis bedreigt banen Nederlandse toeleveranciers
  • Nedschroef Helmond voorbeeld van getroffen bedrijf
  • Digitalisering mogelijk uitweg voor auto-industrie

De Duitse auto-industrie kampt met verschillende uitdagingen. Grote fabrikanten zoals Volkswagen en Mercedes zien hun verkoopcijfers tegenvallen, vooral op de markt voor elektrische voertuigen. Daarnaast worden ze geconfronteerd met hoge kosten voor de transitie naar elektrisch rijden. De buitenlandse afzetmarkt, met name in China, stagneert ook. Deze factoren hebben ertoe geleid dat zowel Mercedes als BMW hun winstverwachtingen voor dit jaar naar beneden hebben bijgesteld. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

1. Handel en Export:
Nederland exporteert jaarlijks voor miljarden euro’s aan auto-onderdelen naar Duitsland. In 2023 bedroeg de exportwaarde van Nederlandse auto-onderdelen naar Duitsland ongeveer €4,5 miljard, aldus een artikel op EW Magazine.De Nederlandse toeleveranciers leveren essentiële onderdelen aan grote Duitse autofabrikanten zoals Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz. Deze handel zorgt voor een stabiele inkomstenstroom en versterkt de economische banden tussen beide landen.

2. Werkgelegenheid:
De Nederlandse maakindustrie, met name bedrijven die auto-onderdelen produceren, biedt werk aan duizenden mensen. De afhankelijkheid van de Duitse auto-industrie betekent dat een daling in de Duitse autoproductie directe gevolgen kan hebben voor de werkgelegenheid in Nederland. Bijvoorbeeld, bedrijven zoals VDL Nedcar in Born, die voorheen auto’s assembleerde voor BMW, was sterk afhankelijk van de Duitse markt. Een terugval in de vraag naar Duitse auto’s kan dus leiden tot banenverlies in Nederland.

3. Investeringen en Innovatie:
De samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven stimuleert innovatie en technologische vooruitgang. Nederlandse bedrijven profiteren van investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D) door Duitse autofabrikanten. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking op het gebied van elektrische voertuigen (EV’s). De transitie naar EV’s biedt kansen voor Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in batterijtechnologie en laadoplossingen. [/kader]

Impact op Nederlandse toeleveranciers

De problemen in de Duitse auto-industrie hebben een aanzienlijke impact op Nederlandse toeleveranciers. Veel van deze bedrijven zijn sterk afhankelijk van orders uit Duitsland. Hans Wijers waarschuwt: “Als het in Duitsland stormt, hebben wij hier een zware stortbui”[2]. Hij voorziet dat sommige bedrijven mogelijk hun productie naar het buitenland zullen verplaatsen om kosten te besparen[2].

Nedschroef als voorbeeld

Een duidelijk voorbeeld van een bedrijf dat lijdt onder de Duitse autocrisis is Nedschroef in Helmond, zo meldt het ANP. Dit bedrijf, dat bevestigingsmaterialen voor auto’s produceert, heeft de afgelopen jaren geleidelijk afscheid genomen van medewerkers. Waar er ooit ongeveer 300 mensen werkten, zijn dat er nu nog maar 125. Het persbureau meldt dat Nedschroef zelf wil inhoudelijk wil reageren op de situatie en geeft aan dat de directie momenteel de gevolgen onderzoekt. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Rol voor nederlandse economie

De Duitse auto-industrie speelt een cruciale rol voor veel Nederlandse bedrijven. Niet alleen directe toeleveranciers, maar ook bedrijven in aanverwante sectoren zijn afhankelijk van de prestaties van Duitse autofabrikanten. De nauwe economische banden tussen Nederland en Duitsland maken dat problemen in de Duitse auto-industrie snel overslaan naar Nederlandse bedrijven. Dit onderstreept het belang van een gezonde Duitse autosector voor de Nederlandse economie.

Digitalisering als mogelijke uitweg

Ondanks de crisis zijn er ook lichtpuntjes. De Duitse auto-industrie kijkt naar Nederland als voorbeeld voor digitalisering. Dit zou kunnen helpen bij het moderniseren van de sector en het verbeteren van de concurrentiepositie. Daarnaast wordt er in Duitsland een crisisberaad gehouden om de situatie te bespreken en oplossingen te vinden.

Wereldwijde uitdagingen voor autosector

De problemen in de Duitse auto-industrie staan niet op zichzelf. Wereldwijd worden autofabrikanten geconfronteerd met uitdagingen zoals de transitie naar elektrisch rijden, veranderende consumentenvoorkeuren en toenemende concurrentie uit opkomende markten. Volgens een recent rapport van McKinsey & Company moeten autofabrikanten zich snel aanpassen aan deze veranderende omstandigheden om concurrerend te blijven.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen