Drie argumenten voor kortere sollicitatieprocedures

Drie argumenten voor kortere sollicitatieprocedures
De gemiddelde sollicitatieduur is in een jaar verkort met tien dagen.

De gemiddelde doorlooptijd van werving en selectie is tien dagen korter dan vorig jaar. Dat blijkt uit recent data-onderzoek van recruitmentbureau Robert Half. Vorig jaar kondigde een derde van de personeelsmanagers al aan dat sollicitatieprocedures korter zouden worden.

Toch duurt een sollicitatieprocedure nog veel tijd. Volgens Robert Half is de gemiddelde doorlooptijd twee tot drie maanden.

Robert Half plaatst daarbij de kanttekening dat de duur van sollicitatie tot aanstelling verschilt per type bedrijf en per functie. Opzegtermijnen zijn inbegrepen in deze periode, die verschilt eveneens per geval.

Voor een interim functie geldt bijvoorbeeld dat vacatures doorgaans sneller worden ingevuld dan vaste functievacatures. Ook is de duur van het sollicitatie- en aanstellingsproces afhankelijk van de reactiviteit van zowel het bedrijf als de kandidaat.

Volgens Robert Half is een snel verlopend sollicitatie- en aanstellingsproces belangrijk om sneller te reageren op de arbeidsmarkt. Evalueer daarom kritisch het sollicitatieproces en kijk waar er winst te halen is, luidt het advies. Daardoor haken minder kandidaten af vanwege het lange sollicitatieproces.

Een sneller sollicitatie- en aanstellingsproces scheelt bezettingsproblemen. Mensen kunnen sneller aan de slag. Het scheelt werkdruk, de productiviteit neemt toe, waardoor er kosten bespaard worden.

Het derde voordeel van een snel sollicitatie- en aanstellingsproces is de verbeterde sollicitatie-ervaring. Via social media klinkt dit door op de arbeidsmarkt. Bovendien kunnen werkgevers een snelle sollicitatieprocedure ook zelf inzetten voor hun arbeidsmarktcommunicatie.

Gerelateerde artikelen