Dreigende betalingsproblemen voor internationale handel Argentinië

Argentinië lijkt opnieuw voor miljardensteun aan te moeten kloppen bij het IMF. Vanwege de torenhoge inflatie kan het land de betalingsverplichtingen in dollars niet meer voldoen. Dit kan ook gevolgen hebben voor Nederlandse bedrijven die betalingen moeten doen aan het land.

De Argentijnse munt zakt laatste weken steeds verder weg ten opzichte van internationale valuta zoals de dollar, de euro en overige internationaal sterke munten. Daarmee wordt ook de handel tussen Nederlandse bedrijven en Argentinië geraakt. Nederlandse bedrijven exporteren per jaar ruim 800 miljoen euro naar het Zuid Amerikaanse land.

Handel: export van 800 miljoen vs import van 1,9 miljard
Nederlandse bedrijven brengen vooral geraffineerde olie producten, kunstmest en apparatuur voor de media, zo blijkt uit cijfers van het OEC uit 2021. De handel vanuit Argentinië naar Nederland is met 1,9 miljard euro bijna 2 x groter dan de gezamenlijke export van 800 miljoen. Nederlandse ondernemingen importeren vooral agrarische oliën & vetten, ruwe olie en aardnoten uit Argentinië. Daarnaast vormen ook citrusvruchten en soja een deel van de import naar Nederland. Hoe groot de exposure van Nederlandse banken is, is niet duidelijk.

Extra miljarden
Oorzaak van de tekorten is de hoge inflatie van meer dan 110 % op jaarbasis. Over de afgelopen 12 maanden lieten alleen Syrië, Libanon en Venezuela een nóg hogere inflatie zien.

De verwachting is dat de Argentijnse minister Sergio Massa van Economische Zaken, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende week 0m extra miljardenkredieten moet vragen om aan de meest noodzakelijke verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Sommige experts menen dat het land de leningen in buitenlandse valutua -voornamelijk dollars- op korte termijn mogelijk niet meer kan opbrengen.

Chinese steun
De beoogde leningen zouden bovenop de al-bestaande lening van 44 miljard dollar komen, die het land verschuldigd is aan het IMF. Volgens experts is huidige financiële situatie van het land onvoldoende om zelfs aan de meest urgente financiële verplichtingen te voldoen. Mede daarom reisde Massa recent af naar China om mogelijke financiële steun te verkrijgen vanuit dat land. Intussen heeft dat er toe geleid dat 20% van de betalingsverplichtingen met Chinese valuta wordt verricht. Ruim 60% van de internationale transacties zijn in Amerikaanse dollars.