Dreigend tekort arbeidsmigranten is riskmanagement voor CFO

Dreigend tekort arbeidsmigranten zaak voor risicomanagement finance

De plannen van de coalitie om de instroom van arbeidsmigranten te beperken, zorgen voor bezorgdheid onder ondernemers die afhankelijk zijn van deze flexibele arbeidskrachten. Vooral sectoren die moeite hebben om lokale werknemers aan te trekken, vrezen voor hun bedrijfsactiviteiten. Dat schrijven Johan Traa en Haico Spijkerboer van adviesbureau Boer & Croon.

Met de plannen van de huidige coalitie om de instroom van arbeidsmigranten te beperken, maken veel ondernemers zich zorgen. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van deze flexibele en goedkope arbeidskrachten vrezen dat zij hun bedrijfsactiviteiten niet kunnen handhaven. Dit geldt met name voor sectoren waar men al moeite heeft om lokale werknemers aan te trekken voor laagbetaalde en vaak fysiek zware werkzaamheden. Deze ontwikkelingen zijn voor CFO´s een reden om aan de bel te trekken, hun onderneming hier op voor te bereiden en hun scenario´s aan te passen.

  • Zorgen bij ondernemers over beperking arbeidsmigranten
  • Cruciale rol en behandeling van arbeidsmigranten continuïteitsplanning en risicomanagement

Onmisbare arbeidskrachten

In de afgelopen jaren is de rol van arbeidsmigranten in Nederland steeds crucialer geworden, met name in de logistiek en andere blue-collar omgevingen waar veel mankracht vereist is. Ook in de landbouw, zoals in de bollen- en aspergeteelt, en in de horeca zijn zij zo goed als onmisbaar. De bijdrage van deze groep werknemers is onmiskenbaar, maar de manier waarop er met ze wordt omgegaan is vaak ronduit beschamend. Zo zien wij vaak seizoensarbeiders dakloos op straat rondzwerven nadat zij uit hun door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting worden gezet. Dit is niet alleen een humanitair probleem, maar vormt ook een economisch risico. Wanneer deze arbeidsmigranten vertrekken naar hun land van oorsprong ontstaan er tekorten aan personeel in essentiële sectoren.

Continuïteitsplanning en value driver based forecasting

Een vermindering van het aanbod van arbeidsmigranten kan leiden tot loondruk en bijkomende kosten zoals pensioenen en verzekeringen. Dat kan een prijsopdrijvend effect hebben op de diensten of producten die de onderneming levert. De CFO moet zich hierop voorbereiden door grondige scenarioanalyses uit te voeren. Ook is het van groot belang om bedrijfscontinuïteitsplannen te hebben die rekening houden met schaarste aan arbeidskrachten. Dit betekent niet alleen het berekenen van de financiële effecten bij loonstijging, maar ook het overwegen van structurele oplossingen zoals automatisering en digitalisering. Met innovatieve technologieën kan de afhankelijkheid van laaggeschoolde arbeidskrachten worden verminderd. Een ander ingrijpend scenario is het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar regio´s met minder schaarste aan arbeidskrachten.

Het gebruik van value driver based planning en forecasting kan CFO’s helpen om beter inzicht te krijgen in de effecten van verschillende scenario’s op de financiële resultaten. Door de kosten van personeel en andere variabelen in detail te analyseren, kunnen bedrijven beter voorbereid zijn op schommelingen in de arbeidsmarkt.

Invloed op bedrijfsfinanciering

Een onzeker aanbod van personeel heeft ook invloed op de bedrijfsfinanciering. Als een bedrijf dat afhankelijk is van laaggeschoolde arbeidskrachten financiering wil aanvragen bij banken, dan zal de eerste vraag zijn hoe deze dreigende personeelsschaarste is opgenomen in de continuïteitsplanning. Als dan geen solide antwoord kan worden overlegd zal men moeite krijgen om de financiering rond te krijgen.

Overheid moet gaan faciliteren in plaats van weren

Arbeidsmigranten spelen een vitale rol in de Nederlandse economie. Als de plannen van het nieuwe kabinet echt doorgaan, zal onze economie hier ernstige schade van ondervinden. Het is van groot belang dat de regering de plannen om ze te weren intrekt en juist samen met de werkgevers op zoek gaat naar mogelijkheden om ze van duurzame huisvesting te voorzien en een stabielere werkgelegenheid te waarborgen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Riskmanagement belangrijke taak voor de CFO

Het bovenstaande dwingt CFO´s om meer dynamisch en proactief te zijn in hun personeels- en financiële planning. Met gedetailleerde scenarioanalyses, innovatieve technologieën en een goed doordacht continuïteitsplan, kunnen bedrijven zich beter wapenen tegen een krappere arbeidsmarkt. De CFO zal nu stappen moeten ondernemen om toekomstige risico´s te minimaliseren en en continuïteit van de bedrijfsvoering te waarborgen.

Auteurs Johan Traa en Haico Spijkerboer zijn partners Boer & Croon
Gerelateerde artikelen