DNB maakt betaalrichtlijn PSD2 bekender

Bij teveel mensen is die nieuwe Europese wet onbekend, aldus DNB.

Met die regel kunnen consumenten andere bedrijven dan hun bank toegang geven tot hun betaalgegevens. Ook kunnen bedrijven betalingen verrichten namens klanten. In onder meer spotjes op radio en televisie, via billboards en met een speciale website legt DNB uit wat de regels precies inhouden. Ook benadrukt de toezichthouder dat de klant zelf bepaalt wat er met zijn gegevens gebeurt.

Uitdagingen als stijgende kosten en personeelstekorten dwingen organisaties manieren te zoeken om efficiënter te werken. Automatisering speelt hierin een cruciale rol. Hoe staat het met de digitale transformatie op de financiële en inkoopafdelingen van Nederland?

Bedrijven die toegang willen tot gegevens of betalingen willen doen, moeten een speciale vergunning hebben. Daarnaast moeten ze regelmatig opnieuw toestemming vragen. Een toestemming voor inzage in betaalgegevens geldt negentig dagen. Toestemming voor het doen van een betaling geldt alleen voor die ene betaling.

Lees ook: Banken zien PSD2 als kans
Volgens DNB is PSD2 door het vergunningensysteem veilig. Wel moeten klanten zich zelf afvragen of ze een bedrijf wel vertrouwen met hun bankgegevens. Ook waarschuwt DNB consumenten dat ze bedrijven nooit zomaar hun pincode, wachtwoord of identiteitsbewijs moeten geven.

Gerelateerde artikelen