Dit zijn de slachtoffers van importheffingen EU-VS

Invoer en uitvoer verder bemoeilijkt door oorlog
Vooral medische apparatuur en datatechnologie voelen financiële pijn.

Mocht het komen tot wederzijdse importheffingen van de EU en de VS, dan kan de EU importheffingen opleggen van dertig procent. Als het zover komt, gaat het om Europese tegenheffingen ter waarde van 93 miljard euro.

Voor welk bedrag worden Nederlandse bedrijven geraakt?
De Amerikaanse goederen die te maken krijgen met deze tegenheffingen en Nederland binnenkomen, vertegenwoordigen een waarde van ruim 19 miljard euro. Dat komt neer op 30 procent van de Nederlandse goederenimportwaarde uit de VS in 2024. Nederland draagt daarmee volgens het CBS na Duitsland het grootste deel van de maatregelen.

Is dat nu al voelbaar?
Wel voor Duitse bedrijven. De Amerikaanse importheffingen hebben het Duitse autoconcern Volkswagen in de eerste helft van dit jaar 1,3 miljard euro gekost.

Welke bedrijven zijn dan de klos?
De heffingen zullen vooral hightechproducenten raken, waaronder medische apparatuur en datatechnologie. Vooral medische apparatuur die ons land binnenkomt wordt daardoor hard getroffen, zoals bijvoorbeeld pacemakers en stents. Daarvan lag de waarde van de import uit de VS vorig jaar op bijna 2,5 miljard euro. Ook producten als computers, laptops en tablets worden geraakt door de tegenheffingen, evenals meetinstrumenten om bijvoorbeeld afstanden of snelheden te meten.

Hoe erg is dit voor heel Nederland?
Het CBS merkt evenwel op dat ruim de helft van dit aandeel direct wordt doorgevoerd naar de rest van Europa. Daardoor blijft de economische last voor Nederland beperkt.

Wie heeft er voordeel van dit soort heffingen?
De Nederlandse schatkist. Van de geïnde heffingen mogen EU-lidstaten namelijk 25 procent zelf houden. Dat kan de Nederlandse schatkist volgens het CBS naar schatting ongeveer anderhalf miljard euro opleveren.

Gerelateerde artikelen