Distributiecentra weerstaan coronacrisis glansrijk
De opmars van de online economie veroorzaakt een grote vraag naar distributiecentra. Schaarste en ruimtegebrek drijven de huurprijs op. Eerder was er de vrees dat de vraag naar distributieruimte met dertig procent zou terugvallen door de coronacrisis.
Dat meldt dagblad Trouw, op basis van een onderzoek van vastgoedadviesbureau Buck Consultants International. De vraag naar logistieke gebouwen bleef tijdens de pandemie min of meer gelijk aan de verwachtingen van begin 2020. Het aantal vierkante meters in Nederland zal dit jaar groeien met ruim 2,6 miljoen. Door ruimtegebrek en schaarste stijgt de huur van zulke ‘dozen’ naar verwachting zelfs met 2,5 tot 3,5 procent.
Het gaat in het logistieke vastgoed om bedrijfspanden van tussen de honderd en veertigduizend vierkante meter. De allergrootste varianten, de XXL-megadistributiecentra, groeien op het moment ongeveer met hetzelfde tempo als in 2019.
Buck Consutants heeft de twintig belangrijkste beleggers en ontwikkelaars van logistiek vastgoed gevraagd naar de verwachtingen in deze markt. Zij vertegenwoordigen samen 80 tot 90 procent van de branche.
Toch zegt Trouw dat de coronacrisis wel degelijk schade heeft berokkend aan distributiecentra. Vorig jaar was er 15 procent minder ruimtevraag dan in 2018 en 2019 – al waren dat ook wel topjaren. Bij de auto-industrie en een deel van de detailhandel stokt de vraag naar distributieruimte.
Daar staat de grote vraag tegenover van bedrijven die hun verkoop overwegend online doen. Ook bedrijven in voeding en medicijnen vragen veel extra ruimte. Daarnaast hebben aannemers loodsen nodig voor de opslag en distributie van bouwmaterialen.