Derde klacht dit jaar tegen Google wegens spelbederf
De Deense vacaturesite Jobindex heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen het Amerikaanse internetconcern Google. Volgens het bedrijf trekt het onderdeel van Alphabet zijn eigen onlinevacaturedienst Google for Jobs voor ten opzichte van concurrerende sites.
Het is alweer de derde aanklacht tegen Google wegens oneerlijke concurrentie. In februari dienden Europese media een klacht in, in mei deed de Match Group dit, de eigenaar van Tinder. Voor dit soort praktijken de afgelopen jaren heeft Google een boete gehad van acht miljard euro van eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager.
Door de Deense klacht dreigt Google verder onder de loep te worden genomen door de eurocommissaris. Google heeft eerder gezegd dat het wijzigingen heeft aangebracht in Europa na klachten van rivalen op het gebied van online zoeken naar werk.
Google for Jobs, dat in 2018 in Europa werd gelanceerd, stuitte in 2019 al op kritiek van 23 onlinevacaturesites. De sites klaagden dat ze marktaandeel hadden verloren nadat de zoekgigant naar verluidt zijn marktmacht had gebruikt om zijn eigen dienst voor te trekken.
Jobindex, die drie jaar geleden ook al hadden geklaagd, stelt dat Google via concurrentiebeperkende middelen een groot deel van de zeer competitieve Deense markt naar zich toe heeft getrokken. Volgens oprichter en topman Kaare Danielsen van Jobindex had zijn bedrijf de grootste banendatabase in Denemarken opgebouwd voordat Google for Jobs vorig jaar de lokale markt betrad. “Toch verloor Jobindex in de korte tijd na de introductie van Google for Jobs in Denemarken twintig procent van het zoekverkeer aan de service van Google”, zei hij tegen persbureau Reuters.
Door zijn eigen service bovenaan de resultatenpagina’s te plaatsen, verbergt Google volgens Danielsen andere relevante vacatures voor werkzoekenden. “Dit verstikt niet alleen de concurrentie tussen wervingsdiensten, maar schaadt ook rechtstreeks de arbeidsmarkten, die van cruciaal belang zijn voor elke economie”, aldus Danielsen.