Debiteurenbeheer is vooruitzien
Debiteurenbeheer is vooruitzien
Oeps, dat zag ik al aankomen. De factuur staat wederom open en wordt niet of nooit meer betaald. Welke ondernemer is dat nooit overkomen? Dat terwijl de ondernemer wel aan zijn leveringsplicht heeft voldaan. Moeten we dan weer terug naar het tijdperk van ruilen? Het zogenoemde ‘boter bij de vis’.
Mijn stelling is nee, maar met het volgende voorbehoud: Kijk vooruit, en stuur bij indien nodig. Heeft uw onderneming een groot openstaand debiteurensaldo dan is het verstandig dit juist in ‘goede tijden’ flink onder de loep te nemen en eens te kijken waar u uw vermogen nog voor u kunt laten werken. Uiteraard geldt dit ook wanneer uw saldo nu nog laag is wellicht heeft u er na een forse omzetgroei geen tijd meer voor.
Zo is het belangrijk om goed te analyseren of het u wellicht een kostenbesparing oplevert om uw debiteurenbeheer uit te besteden en aan wat voor partij.
In de incassobranche zijn er eigenlijk drie soorten bedrijven die u kunt inschakelen: informatiebureau’s; incassobureau’s en gerechtsdeurwaarders.
De informatiebureau’s bieden incassowerkzaamheden aan om op die manier zoveel mogelijk van uw bedrijfsgegevens te verkrijgen en deze later te verhandelen. Ze voeren de werkzaamheden uit, maar het is niet hun ‘core business’.
De incassobureau’s zetten zich in om zo efficiënt mogelijk uw vordering te innen. Sommige bureau’s gaan daar te ver in of drijven de kosten naar uw debiteur oneigenlijk op (registratiekosten).
De gerechtsdeurwaarder heeft u alleen nodig als u ook daadwerkelijk wilt gaan procederen, voor die tijd is de gerechtsdeurwaarder niets meer en niets minder dan een incassobureau.
Voor u uw keuze maakt overweeg altijd het belang van de partij waar u mee in zee gaat. Kiest u voor een partij uit het incassovak zoals een incassobureau of kiest u voor een deurwaarder zijn incassotak. Met respect voor de deurwaarder stel ik vast dat deze een dubbel belang heeft. De deurwaarder heeft vaak geen duidelijke scheiding tussen de twee bedrijven aangebracht waardoor de debiteur op een onwettige wijze tot een (betalings)reactie wordt ‘gedwongen’.
Op het moment dat de deurwaarder ambtelijke taken voor u uitvoert en de kosten hiervan niet kan verhalen op de debiteur, bent u als opdrachtgever wettelijk verplicht deze kosten te voldoen.
Een groot incassobureau zal sterk zijn in informatica en standaardprocedures waar een klein incassobureau juist nog graag wil en creativiteit & flexibiliteit kan bieden. Prachtige rapportages, grote kantoorpanden, maar wat is hun rendement? Een incassobureau wat aangesloten is bij een vereniging biedt u nog geen enkele zekerheid, ze verpakken het iets mooier.
Het belangrijkste van goed debiteurenbeheer is de juiste keuze maken en goed bedenken welk belang u en de partij waar u zaken mee doet heeft.
Uiteraard legt u alle afspraken die u met uw incassopartner maakt schriftelijk vast.
Succes!
Onno Jansz
IBC
Incassobemiddeling & Creditmanagement