De olieprijs moet en zal omhoog, vindt OPEC

Olieproducerende landen ruziën over een lagere productie.

Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Dit 0m de prijs van olie te stutten, die maar niet omhoog wil door de lauwe wereldeconomie.

Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag. Naast het besluit van het oliekartel, gaf Saudi-Arabië aan de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen. Na juli kan worden gekeken naar een verlenging van die maatregel.

Het besluit over de verlaging werd zondag in Wenen genomen door de alliantie van 23 landen. Er gingen uren van zware onderhandelingen aan vooraf. In de aanloop had vooral Saoedi-Arabië de speculaties aangewakkerd dat er een verdere productielimiet zou komen. Rusland, aan de andere kant, had aangegeven dat er geen behoefte was aan extra actie. In april was al besloten om de productie tot het einde van het jaar met 1,66 miljoen vaten per dag te verlagen om de olieprijs te stutten.

Gestage daling van de prijzen

Afgezien van een korte stijging in april daalt de olieprijs al ongeveer een jaar. Halverwege 2022 kostte een vat OPEC-olie ongeveer 115 dollar, nu ligt de prijs rond de 75 dollar. De alliantie had al in oktober 2022 op deze ontwikkeling gereageerd en de productie met twee miljoen vaten per dag verlaagd. Het OPEC-kartel heeft een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 40 procent.

Een deel van de afgesproken verlagingen per land zal er in de praktijk niet komen. OPEC+ verlaagde namelijk de productiedoelen voor Rusland, Nigeria en Angola om die gelijk te trekken met de hoeveelheid die ze momenteel produceren. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) mogen juist hun productie verhogen.

Afrikaanse olielanden liggen dwars

De jongste vergadering van de OPEC+ begon later dan gepland omdat de partijen meer tijd wilden uittrekken voor gesprekken onderling. Vooral Afrikaanse OPEC-leden waren kritisch omdat op hen druk werd uitgeoefend om de ruimte op te geven die zij nog hebben als het gaat om de hoeveelheid olie die zij mogen produceren. Die productieruimte werd uiteindelijk dus inderdaad verlaagd. Maar verscheidene Afrikaanse landen zijn juist op zoek naar investeringen om de productie de komende jaren verder op te voeren. Een verlaging van het productiequotum maakt de landen juist minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.

De olieprijzen staan onder druk door het tegenvallende economische herstel in China na het loslaten van de coronabeperkingen door het land en de onzekerheid over de wereldeconomie en renteverhogingen van centrale banken.

Het beleid van de OPEC+ heeft ook invloed op de prijzen aan de pomp. In april steeg de adviesprijs voor 1 liter Euro95 na het productiebesluit van het oliekartel weer tot net boven de twee euro. Nu staat die adviesprijs op 1,962 euro. Voor diesel is dat 1,642 euro per liter. Pompstationhouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliebedrijven. Automobilisten betalen die prijzen doorgaans alleen langs de snelweg, elders liggen de prijzen vaak lager.

ANP

Gerelateerde artikelen