De menselijke factor

fallback
In principe is het bestuur van een onderneming goed geregeld.De directie bepaalt het beleid. Inspraak op een aantal onderdelen is er vanuit de ondernemingsraad. De directie wordt gecontroleerd door de Raad van commissarissen.

In bepaalde strategische veranderingen wordt deze Raad ook om advies gevraagd. Elke commissaris wordt benoemd door de eigenaren van het bedrijf tijdens de aandeelhoudersvergadering. De boekhouding die door de directie wordt gevoerd, wordt door een onafhankelijke accountant beoordeeld. Is hij het ermee eens dan komt zijn handtekening eronder te staan. Wie naar dit stelsel kijkt kan moeilijk hier niet mee eens zijn. Er zijn uitvoerders maar deze worden beoordeeld door zowel het kapitaalverschaffers als ook de werknemers. Je zou je afvragen of het parlement niets beters te doen heeft dan hierover een hoorzitting te houden. Er zijn belangrijker zaken om zich mee bezig te houden.

De menselijke factor
Het systeem klopt inderdaad op papier volledig. Er is echter een probleem. Namelijk het feit dat mensen dit allemaal moeten uitvoeren. Daardoor komen de zwakheden naar boven. Binnen veel bedrijven is een plaats in de ondernemingsraad niet de slimste manier om carrière te maken. Het gevolg is dat de OR (met respect) uit zwakkere personen bestaat die door de directie omver worden geblazen. Weinig aandeelhouders bezoeken de vergaderingen met als gevolg dat de voorgestelde commissaris het ook daadwerkelijk wordt. Of hij nu goed of slecht is. Vaak ook wordt een oud directeur benoemd. En de nieuwe commissaris wil geen spelbreker zijn. Hij zal daarom niet al te kritisch ten opzichte van zijn directie opvolgers staan. Men moest eens denken dat hij andere motieven heeft. Ook de accountant wil niet al te snel zijn handtekening weigeren. Soms is de klant met veel korting binnengesleept en als hij dan wegloopt heb je een probleem als bedrijf. Bovendien kijkt een accountant naar de cijfers en niet naar het beleid.

Naar meer regels
De hoorzitting zal ook gaan over het functioneren van de AFM en andere toezichthouders. Maar een ieder kan het op zijn klompen aanvoelen waar het heen gaat. Na prachtige (televisie) hoorzittingen komen er nog meer regels en nog meer voorwaarden. Dat alles in een wettelijke kader gegoten zodat het lijkt alsof alles weer geregeld is. Maar over handhaving en ver “gerechtigheid” wordt niet nagedacht. Feit is en blijft dat onze economische processen door mensen worden gedreven. Als iemand de zaak wil belazeren zal hij niet door regels worden tegengehouden. Maar het ligt niet aan het toezicht dat men overtredingen begaat. Diefstallen vinden nog altijd plaats ondanks de regels. Meer regels echter zorgen dat de goedwillendenin hun creativiteit worden tegengewerkt. En dat is niet goed voor de groei van de economie. De Nederlandse politiek heeft er weer een onderwerp bij. Kamerlid Francine Giskes wil hoorzittingen houden over het toezicht op ondernemingen.