De jobhoppers zijn terug
Ruim 930.000 Nederlanders tussen de 15 en 75 jaar zeiden in 2017 hun beroep gedag. In 2014 waren dat er nog geen 780.000. Van de beroepswisselaars ging twee derde in een totaal andere sector werken. De rest bleef binnen dezelfde sector aan de slag. Dit kwam relatief veel voor in de zorg, blijft uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Jongeren kiezen naar verhouding vaker voor een ander beroep. Van alle wisselaars was bijna een derde jonger dan 25 jaar. In veel gevallen gaat het om scholieren die een andere bijbaan nemen. Onder de 25-plussers neemt het aantal mensen dat het geluk gaat beproeven in een ander beroep toe naar mate het opleidingsniveau hoger is. Mensen in de commerciële sector wisselen het meest van beroep. Agrariërs het minst.
Jobhoppen om ervaring op te doen en te leren is natuurlijk prima, maar niet zonder een sterk carrièreplan. Reid Hoffman (medeoprichter LinkedIn) deelt vijf tips voor een sterk carrièreplan:
1. Benut je competitieve voordeel
Carrièreplannen dienen ervoor jouw persoonlijke activa (vaardigheden, kennis, ambities, kernwaarden) ten volle te benutten. Het probleem is dat deze activa continu veranderen of niet volledig bekend zijn. Het beste wat je kunt doen is een hypothese opstellen voor alle puzzelstukken: 'Ik geloof dat ik vaardig ben in X, dat ik Y wil doen, en dat de markt behoefte heeft aan Z. Alle carrièreplannen bevatten dat soort aannames, maar de goede plannen maken ze expliciet zodat gevolgd kunnen worden door de jaren heen.
Het is vooral essentieel om de zaken expliciet te maken, die waar moeten zijn voor je plan om te werken. Deze hypotheses moeten namelijk leiden tot je specifieke acties. Bedrijven hebben vaak brede mission statements, zoals het maximaliseren van aandeelhouderswaarde. Hetzelfde kan gelden voor jouw aspiraties, zoals 'ik wil graag in een inspirerende omgeving werken met interessante mensen.' Echte planning betekent echter de specifieke stappen vaststellen, die je gaan helpen je ambities te verwezenlijken.
2. Maak een prioriteit van leren
Veel mensen aarzelen tussen langdurig studeren en full-time werken en daarmee een goed salaris verdienen. Een drop-out kan op korte termijn meer verdienen dan een student die nog een paar jaar toevoegt aan zijn studie. Maar op lange termijn, zal de persoon met gefundeerde kennis en vaardigheden, waarschijnlijk meer verdienen en mogelijk ook een leven met meer betekenis leiden. Hetzelfde geldt voor start-ups; succesvolle technologiebedrijven focussen zich meestal de eerste jaren op leren en pas in de latere jaren op het maximaliseren van omzet en winst.
Helaas eindigt leren voor velen met het afronden van de HBO of WO-studie. Ze lezen over aandelen in plaats van boeken die hun geest verrijken. Ze vergelijken hun salarissen met peers in plaats van geleerde lessen. Ze investeren in de AEX in plaats van in zichzelf. Ze concentreren zich, kortom, te veel op hun harde activa in plaats van hun zachte activa. Dat is een gemiste kans. Natuurlijk hoef je niet de eeuwige student zonder geld te blijven, maar prioritiseer – voor zover mogelijk – de plannen die de beste kans bieden om blijvend te leren over jezelf en de wereld. Niet alleen zul je dan meer verdienen op lange termijn, je zult ook een bevredigendere carrière doormaken. Stel jezelf dus de vraag; welk plan zal mijn zachte activa het snelste doen groeien?
3. Leer door te doen
Ondernemers testen hun veronderstellingen door ‘gewoon te doen’ en te leren van hun fouten. Dat is ook de beste manier om praktische kennis te vergaren en ontwikkelen. Je weet niet wat het beste carrière plan is totdat je het probeert. Wil je doorbreken in de consultancy? Ga aan de slag bij een accountancy en advieskantoor en onderzoek hoe het jou bevalt. Nieuwsgierig of business of financial control de beste keuze voor jou is? Als je bij een bedrijf werkt die beide functies heeft, ga het een tijdje proberen en kijk wat je het beste bevalt. Wat je situatie ook is, acties en niet louter plannen, helpen je ontdekken waar je naar toe wilt en hoe je daar moet komen.
4. Maak kleine gokjes
Bij de eerder besproken trial and error methode, gaat er wel eens iets mis. Dat hoort bij het experimenteren. Maar die fouten hoeven geen permanente impact te hebben. Goede plannen kunnen gestopt, veranderd of omgekeerd worden als ze in de praktijk niet werken. Een goed Plan A minimaliseert de faalkosten. Zet dus kleine stapjes in de richting die je op wilt.
5. Denk twee stappen vooruit
Plannen en aanpassen betekent goed nadenken over je toekomst. De eerste best betaalde baan meteen aanpakken, levert direct (financiële) voordelen op, maar levert je op langere termijn allicht niet de meest vervullende carrière. Een doel dat je in één stap kunt bereiken is waarschijnlijk niet heel betekenisvol en ambitieus. Aan de andere kant moet je ook niet te ver in de toekomst kijken. Jij zult veranderen, de wereld zal veranderen, de concurrentie zal veranderen…
Het beste wat je daarom kunt doen is twee stappen vooruit denken. Als je graag de stap wilt zetten van analist naar partner, betekent dat misschien dat je eerst een relatie moet opbouwen met enkele belangrijke partners, om vervolgens via een additionele opleiding je de vereiste additionele skills eigen te maken. De eerste stap is belangrijk en vaak niet eens zo ingewikkeld. Een goed Plan A biedt flexibiliteit om naar verschillende Plannen B te stappen. Hetzelfde geldt voor de eerste stap. Een goede eerste stap, creëert veel potentiële goede tweede stappen.