De invloed van nieuwe IT-toepassingen op het internetverkeer in uw organisatie
De mogelijkheid om direct met een groot aantal partijen gegevens uit te wisselen over een peeringplatform kan in bepaalde gevallen aantrekkelijk zijn voor andere innovatieve organisaties die in hoge mate afhankelijk zijn van internetverbindingen. Zij realiseren daarmee bijvoorbeeld voordelen op het gebied van inkoop, kostenbeheersing en netwerkoptimalisatie.
De potentie van peering
Internet exchanges zijn gedurende de afgelopen tien tot vijftien jaar tot stand gekomen omdat Internet Service Providers (ISP’s) hun onafhankelijke IP-netwerken met elkaar wilden verbinden zonder directe meervoudige onderlinge koppelingen, maar over een gezamenlijk medium om zo tussen hun netwerken verkeer uit te wisselen. Op het platform van een Internet exchange, zoals de non-profit Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), kunnen alle aangesloten partijen gebruik maken van die mogelijkheid om te ‘peeren’ met enkele of alle aangesloten ISP’s. Zij gebruiken daarvoor een-op-een-peeringovereenkomsten die meestal bepalen dat het verkeer kosteloos uitgewisseld wordt.
Inmiddels maken steeds meer verschillende partijen gebruik van peering. Met name (mobiele) telecom- en hostingbedrijven, maar vooral ook content providers sluiten zich momenteel aan bij Internet exchanges. Nieuwe video- en audiotoepassingen op het gebied van mobiele data en streaming maken een aansluiting voor hen aantrekkelijk, omdat ze de grote verkeersvolumes die daarbij komen kijken direct met andere partijen kunnen uitwisselen.
“Om multimediacontent te kunnen leveren zijn goede verbindingen en een snelle verwerking essentieel, of het nu gaat om video, muziek, games of andere downloads”, aldus Gary Baldus, VP of Operations bij Limelight Networks, een van de internationale leden van AMS-IX. “Wij gebruiken de samenwerking met AMS-IX om hoge bandbreedte te kunnen leveren, namens diverse grote mediaondernemingen in de wereld.”
Meer en meer verkeer
De aanwezigheid van deze nieuwe partijen op het peeringplatform heeft tot gevolg dat de hoeveelheid uitgewisseld verkeer op de exchanges exponentieel groeit. In oktober 2005 doorbrak AMS-IX de barrière van 100 Gigabits per seconde. De Amsterdamse exchange heeft deze enorme groei mede te danken aan de lancering van de 10GE (Gigabit Ethernet per seconde) peering service. Met de 10GE peering service kunnen leden van de exchange meer internetverkeer verwerken en tegelijkertijd een snellere verbinding tussen hun eindgebruikers mogelijk maken.
Kijkend naar de verdeling van het uitgewisselde verkeer wordt ook een steeds grotere rol verwacht voor multimedia. Uit recent onderzoek onder de leden van AMS-IX ten aanzien van de toekomstverwachtingen, bleek dat naar verwachting de meeste groei zal komen uit respectievelijk video en audio (bijna 80 procent wijst deze applicaties aan als snelgroeiend), P2P (40 procent) en nog altijd webbrowsers en e-mail (52 procent). In tegenstelling tot wat de snelle acceptatie van de technologie doet vermoeden, stelt de vertegenwoordiging van VoIP in het internetverkeer nog weinig voor. Ook de verwachting naar de toekomst toe voorziet geen hoofdrol voor internettelefonie voor wat betreft het verkeersvolume.
Waarom inpassen in de IT-strategie?
Als CIO/IT-directeur van een commerciële of overheidsorganisatie kan het in bepaalde gevallen de moeite waard zijn om een aansluiting te overwegen op een exchange. Immers, een steeds groter deel van de business van veel organisaties vindt plaats over het internet. In het bedrijfsleven zou zo’n 20 tot 40 procent van het verkeer direct uitgewisseld kunnen worden middels peering, wat een aanzienlijke kostenoptimalisatie voor het netwerk kan beteken.
Met name organisaties die bijvoorbeeld online services aanbieden aan klanten kunnen kostenbesparingen realiseren op hun core business, door peering met netwerkpartners. Beschikbaarheid van dergelijke serviceomgevingen kan ook beter gegarandeerd worden middels peering door de verkeerscapaciteit die het platform biedt. Daarnaast is door kortere routes ook netwerkoptimalisatie bereikbaar.
In de Verenigde Staten is het aansluiten van niet-ICT-aanbieders op Internet Exchanges al langer gebruikelijk. Dit is met name gericht op het inkoopvoordeel dat partijen behalen doordat zij met vele operators daar direct zaken kunnen doen. Een van de grotere exchange operators in de VS, Equinix, is hier zelfs op ingesprongen door een aparte service voor inkoop van IP-bandbreedte te ontwikkelen waar de op de peering exchange aangesloten partijen hun bandbreedte aan bedrijven aanbieden. Dit heeft een zeer stimulerende werking gehad op de lokale markt voor uitwisseling van IP-verkeer.
Implicaties voor het IT-management
Het aansluiten op een exchange brengt wel organisatorische veranderingen voor het IT- en netwerkmanagement met zich mee. Op de eerste plaats is het van wezenlijk belang dat de primaire business (unit) internetgerelateerd is. Voordelen ontstaan namelijk pas als het internet zo’n centrale positie inneemt in de bedrijfsvoering dat het netwerk als het ware de aorta is van de organisatie.
Daarnaast is de ingebruikname van een Autonomous System Number (ASN) een voorwaarde voor peering. Dit nummer wordt toegekend door een Regional of een Local Internet Registry. Er moet namelijk een topologie gevormd worden die minimaal twee upstreamverbindingen bevat (een zogenaamde multi-homed situatie); minimaal één voor het verkeer met de ISP dat niet via peering afgehandeld kan worden en één voor de verbinding met de exchange. Eveneens moet er een overeenkomst gesloten worden met een colocatiepartij waar dan de aansluiting op de exchange plaatsvindt.
Bovendien zijn er implicaties ten aanzien van het aanwenden van personele middelen. Het is noodzakelijk dat de peers continu beheerd worden voor een goed functionerend peeringbeleid. Dat betekent dat er personen vrijgemaakt moeten worden om die monitoring op zich te nemen.
Peering kan bepaalde inkoop- en productiviteitsvoordelen bieden aan organisaties waarin de netwerkomgeving en -capaciteit van vitaal belang zijn voor de operationele en/of commerciële bedrijfsvoering. Amsterdam vormt een vooraanstaand internationaal internetknooppunt en verenigt de grootste wereldwijde organisaties op het gebied van internetverkeer. AMS-IX vertegenwoordigt daarmee een groot deel van de internetmarkt, voor de CIO een belangrijk speelveld en een markt die kan helpen bij de bevordering van het rendement en de productiviteit van de ICT-infrastructuur.