‘De inflatie zal structureel te hoog blijven’

Centrale banken reageren door de rentes hoog te houden

De totale inflatie in de eurozone blijft nog lange tijd hoger dan de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). Wel daalt komende kwartalen de energie-inflatie. Dat blijkt uit onderzoek van Allianz Trade. De kredietverzekeraar houdt rekening met 2,8 procent inflatie in 2024. Het inflatiedoel voor de middellange termijn wordt niet gehaald door de ECB.  

De ECB gaat er vanuit dat de inflatie in 2025 weer terugzakt naar twee procent. Maar Allianz Trade denkt dat we moeten leren leven met structureel hogere inflatie dan we voor de pandemie gewend waren. In januari steeg de inflatie in Nederland weer. Ook in Duitsland, Frankrijk en Spanje was de inflatie hoger dan verwacht.

Remmende factoren worden zwakker

Allianz Trade denkt dat de kracht afneemt van factoren die de inflatie remmen, zoals de lage rente en globalisering. Aanjagers worden juist sterker, zoals demografie (de arbeidsmarkt), decarbonisatie, deglobalisering, schulden en digitalisering. “De effecten hiervan zijn geleidelijk, maar jaar op jaar drijven ze de inflatie op. Dat kan oplopen tot een procentpunt per jaar.

Door de wereldwijde problemen in de toeleveringsketens gaan bedrijven volgens Allianz Trade dichter bij huis oplossingen zoeken (deglobalisering), wat leidt tot hogere kosten. Verder denkt de verzekeraar dat bedrijven door slim gebruik van data (digitalisering) hun prijszettingsvermogen kunnen versterken, met prijsopdrijving als gevolg. Tot slot vormen ook oplopende schulden een inflatoir effect. De geldontwaarding kan bedrijven en particulieren aanmoedigen om extra schulden aan te gaan. Een ongewenst effect dat centrale banken zullen bestrijden met hogere rentes.

Economie verder onder druk

Ook uit kringen van de ECB wordt gewaarschuwd dat de inflatie nog lang niet voorbij is. Voormalig topfunctionaris van de Europese Centrale Bank (ECB), Otmar Issing, waarschuwt beleidsmakers voor een verdere stijging van de inflatie in Europa. Hierdoor komt de economie volgens hem verder onder druk te staan.

“Ik verwacht dat we loonsverhogingen zullen zien die nieuwe inflatieschokken gaan veroorzaken”, zegt de 86-jarige Duitse econoom in een interview met persbureau Bloomberg. Issing was de eerste hoofdeconoom van de ECB, bij oprichting van de bank in 1998.

Beleidsmakers proberen de torenhoge inflatie te beteugelen met renteverhogingen zodat het lenen van geld duurder wordt. Mensen en bedrijven zullen dan uiteindelijk wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhoog gaan.

Vorige maand verhoogde de Europese Centrale Bank zijn rentetarieven opnieuw met een half procentpunt. En zoals het er nu naar uitziet gaat de rente deze maand nogmaals met dat percentage omhoog, kondigde de centrale bank toen al aan.

(ANP)

Gerelateerde artikelen