Economische groei Nederland gaat op een laag pitje

Nog geen krimp van de economie voorzien
Maar volgend jaar staat ons een milde verbetering te wachten.

De Europese Commissie heeft de verwachting voor de economische groei in Nederland dit jaar flink verlaagd. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie rekent in zijn zomerprognose nu op een groei van 0,5 procent voor Nederland in 2023. In de lenteprognose ging de commissie nog uit van 1,8 procent.

  • De groeiverwachting valt terug van 1,5 naar 0,8 procent
  • De consumptie zal niet verder dalen dankzij loonsverhogingen
  • Volgend jaar komt de inflatie uit op 3 procent

De commissie schroeft de groeiraming voor de hele eurozone terug. Vooral zwaargewicht Duitsland, waar de economie dit jaar naar verwachting zelfs met 0,4 procent krimpt, is daar debet aan. De hele eurozone zal volgens de commissie in 2023 niet 1,1, maar 0,8 procent groeien. Ook de verwachting voor volgend jaar gaat met drie tiende procentpunt naar beneden, naar 1,3 procent. Voor de hele EU geldt grosso modo hetzelfde. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

[/kader]


Problemen ontstaan vaak vanwege verkeerde aannames; zeker in tijden van geopolitieke onvoorspelbaarheid, financieel-economische onzekerheid en de onbekende gevolgen van tech. Het is voor CFO’s, financieel directeuren en high level controllers dan ook van groot belang om vooronderstellingen duidelijk in kaart te brengen en te toetsen. Het herfst-event Leadership in Finance 2023 staat daarom in het teken van Check your Assumptions (at the Door).

Geeft u leiding aan een bedrijf met een minimale omzet van 75 miljoen, dan bent u op dinsdag 31 oktober van harte welkom in Bussum om in een uniek netwerk geïnspireerd te raken door het relevante en onderhoudende programma aan sprekers. Meld je nu vrijblijvend aan.


[/kader]

Eerste helft van dit jaar

De pessimistischer blik op Nederland komt vooral voor rekening van de eerste helft van 2023. Nederlanders gaven toen door de hoge inflatie minder geld uit en de export liep tegelijkertijd terug. Omdat veel lonen inmiddels stevig zijn verhoogd en de inflatie (mede door minder torenhoge energieprijzen) geleidelijk afneemt zal de consumptie in de tweede helft van het jaar niet verder dalen, verwacht de commissie. De inflatie komt volgens haar dit jaar uit op 4,7 en in 2024 op 3,0 procent.

De groei trekt volgend jaar weer wat aan doordat de koopkracht deels herstelt en de export naar de belangrijkste handelspartners weer zal toenemen. De economie profiteert ook van overheidsinvesteringen in defensie en de overgang naar een duurzame economie, schat het dagelijks EU-bestuur in.

Milde opleving volgend jaar

De Europese economische groei heeft te lijden onder de hoge inflatie én de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank die die inflatie moeten tegengaan, constateert de commissie. Hoge prijzen “eisen een grotere tol dan verwacht”, maar bedrijven krijgen ook minder gemakkelijk krediet door de hoge rentes.

Tegelijkertijd is de werkloosheid nog steeds uitzonderlijk laag, dalen de energieprijzen en stijgen de lonen. Daarom rekent de commissie op een “milde opvering” van de groei volgend jaar. (ANP)

Lees hier hoe het er voor staat met onze economie

https://www.dnb.nl/actuele-economische-vraagstukken/de-stand-van-onze-economie/