De bal is rond en cash moet rollen!

sportclubs en finance
Sportclubs in zwaar weer en behoefte aan kapitaalinjectie. Gelukkig is er kapitaal in overvloed.

‘Een mens brengt zijn leven door met heimwee naar het verleden, klagen over het heden en zich zorgen maken over de toekomst’, stelde de Franse schrijver Antoine de Rivarol ruim twee eeuwen geleden voor het begin van de industriële revolutie. Het is van alle tijden. En ook sportbestuurders gaan er onder gebukt. Al vóór de corona-pandemie, maar zeker nu.

Zo zijn het spannende tijden voor het Italiaanse voetbal. De Serie A verkeert in zwaar weer – de clubs en de competitie hebben een kapitaalinjectie om niet af te zakken naar de Europese middenmoot. De Serie A zegt daarom open te staan voor de verkoop van (10% de) aandelen. Private equity meldt zich nadrukkelijk: CVC Capital, Advent International, Bain Capital, Apollo, Blackstone. Er is kapitaal in overvloed (‘dry powder’: bijna $ 1000 mrd.) – en dat zoekt rendement. Zo is daar de recente overname van AS Roma door de Amerikaanse miljardair Daniel Friedkin – voor € 591 mln. Ook de twee Milanese voetbalclubs staan in de belangstelling. En in Nederland staat Feyenoord inmiddels beetje bij beetje in Amerikaanse spotlights. Hier gaan dollars en emotie hand in hand…

Ook op de markt voor kredietverstrekking zien we dat er balletjes worden opgegooid. Zo was er kredietverstrekker 23 Capital die de overgang van Antoine Griezmann van Atlético Madrid naar Barcelona financierde (de club had het bedrag – € 120mln. – even niet ‘op de plank liggen’). Dankzij met inkomsten uit tv-rechten en kaartverkoop als onderpand kennen de leningen in principe een vrij laag risico, terwijl 23 Capital er toch een flinke rente op kan pakken (tussen 6%-9%). Eind 2020 lijkt dit financieringsmodel wat weerbarstiger nu de kaartverkoop nagenoeg is weggevallen – maar een begin is gemaakt.

En zo is ook de Amerikaanse miljardair John Henry in gesprek over een beursgang van zijn Fenway Sports Group. Dit is het moederbedrijf van o.a. de huidige kampioen van de Premier League Liverpool FC, en de winnaar van de World Series 2018 honkbalclub Boston Red Sox. Deze beursgang kan plaatsvinden door middel van een fusie met RedBall Acquisition Corp. – een zogeheten special purpose acquisition company (‘spac’: een bedrijf zonder commerciële activiteiten dat op de beurs geld ophaalt om daarmee een privaat bedrijf in te lijven en te voorzien van een listing, en verdere toegang tot groeikapitaal) – RedBall haalde bij de beursgang in augustus 2020 $ 575 mln. op, met als doel sportfranchises op te kopen, en daarvan zowel de prestaties op het veld als de inkomsten uit de franchises te verbeteren met behulp van ‘big data’ (AI/BI). Boeiend: RedBall is o.a. opgericht door Billy ‘Moneyball’ Beane (door Brad Pitt in 2011 onvergetelijk neergezet in de film Moneyball) – die op basis van data-analyse als manager van de Oakland Athletics beroemd werd. En in september ’21 sloot hedgefondsmiljardair Steven A. Cohen een overeenkomst om de New York Mets te kopen voor iets minder dan $ 2.5 mrd..

Krijgen we al heimwee naar het verleden? Maken we ons zorgen over de toekomst? In het heden is finance aan de bal…

Leo van de Voort is bestuursadviseur bij Fuel for Living Strategies, voormalig directeur corporate finance Kempen & Co en co-auteur van het boek Risicovreugde.

Gerelateerde artikelen