De 10 moeilijkste sollicitatievragen beantwoord
1. Waarom zou ik je inhuren?
Dit is de vraag die het vaakst over het hoofd wordt gezien. Dat komt omdat veel kandidaten hun huiswerk over de functie niet adequaat uitvoeren. Als sollicitant heb jij de taak te illustreren waarom jij de meest gekwalificeerde kandidaat voor de baan bent. Bestudeer dus goed de vereisten van de functie en identificeer welke skills en kennis nodig zijn. Kijk vervolgens naar ervaringen uit je loopbaan die demonstreren dat je deze skills beheerst en kennis bezit.
2. Waarom zit er een gat in je CV?
Werkgevers begrijpen best dat ook goede mensen hun baan kunnen verliezen en dat het vaak tijd kost om een nieuwe positie te vinden. Wanneer je deze vraag beantwoordt, benoem dan alle activiteiten die je hebt gedaan tijdens iedere periode van werkloosheid. Freelance projecten, vrijwilligerswerk, cursussen, zorgen voor familieleden, et cetera. Toon aan dat je deze tijd zo productief mogelijk hebt besteedt.
3. Vertel me één ding dat je zou willen veranderen aan je laatste baan?
Maak je ervan bewust dat het niet verstandig is neerbuigende commentaren te leveren over voormalige collega’s en leidinggevenden. Het probleem daarbij is vooral dat je overkomt als iemand die problemen niet aanpakt wanneer ze zich voordoen, maar ze laat doorsudderen. Waarom heb je dit destijds niet aangepakt? zal de interviewer zich terecht afvragen. Bereid je dus voor met aan antwoord waarmee je niet oude collega’s in een kwaad daglicht stelt, en je jezelf ook niet onflatteus profileert. Een veilig antwoord kan bijvoorbeeld het vervangen van achterhaalde technologie zijn. Ook zou je een verbetertraject kunnen omschrijven dat bij zou dragen aan het uitvoeren van de strategie.
4. Vertel eens over jezelf.
Dit is een typische voor de hand liggende vraag, waar kandidaten vaak niet adequaat op voorbereid zijn. Veel kandidaten doorlopen hun hele CV, terwijl ze persoonlijke en compleet irrelevante zaken opsommen. Dat is echt niet hoe het moet. Houd je antwoord kort (hoogstens twee minuten) en cover daarin vier onderwerpen: je jonge jaren, opleiding, werkgeschiedenis (kort) en je meest recente carrière ervaringen. Leg de nadruk op dit laatste onderwerp. Onthoud dat dit vaak slechts een opwarmertje is. Zet dus niet direct je beste argumenten in. En houd het netjes; geen weekend activiteiten, dus.
5. Leg een complexe database uit aan je neefje van acht jaar.
Het uitleggen van complexe financiële materie, zoals bijvoorbeeld hypotheken en pensioenen aan een kind, toont aan dat jij solide begrip hebt van wat jouw werkgever doet. Zorg dat je je huiswerk goed gedaan hebt. Wat is nou echt de core business van je potentiële werkgever? Wat is het hogere doel van de organisatie en hoe verdienen ze hun geld? Ken de industrie en spreek je helder uit.
Toe aan nieuwe uitdaging? |
6. wat zou de persoon die jou het minst aardig vindt over je zeggen?
Benadruk een aspect van je persoonlijkheid dat in eerste instantie negatief kan lijken, maar uiteindelijk positief is. Een voorbeeld: ongeduldig. Wanneer je dit verkeerd toepast, kan het nadelig zijn in de werkomgeving. Maar met het consequent halen van deadlines toon je juist je professionaliteit aan. En het kan geen kwaad om dat in het gesprek naar voren te laten komen.
7. Vertel eens over een situatie waarbij jouw gebruikelijke oplossingen niet werkte?
De interviewer probeert te achterhalen hoe up-to-date jouw kennis is, en wat voor nieuwe creatieve oplossingen je kunt verzinnen om problemen op te lossen. Zorg dat je een antwoord klaar heb over het gebruik van nieuwe methoden of technologieën in jouw industrie en hoe je die succesvol zou inzetten in nieuwe situaties.
8. Wat is het grootste risico dat je ooit hebt genomen?
Sommige rollen vragen om veerkrachtigheid en het vermogen om op te staan nadat je een keer bent neergegaan. Geef voorbeelden van risico’s die je genomen hebt in het werk die aantonen dat je je niet gemakkelijk uit het veld laat slaan, maar die ook aantonen dat je soms een grote stap durft te zetten (die dan uiteraard succesvol uitpakt).
9. Heeft een leidinggevende ooit een besluit van je uitgedaagd?
De interviewer zoekt naar een zekere nederigheid en het vermogen succesvol samen te werken met anderen. Geef een anekdote waarbij het niet zozeer draait om de situatie zelf, maar uit de geleerde les ervan.
10. Beschrijf een situatie waarbij je team het niet met je eens was.
Vragen die ingaan op problematische situaties uit het verleden, zijn bedoeld om je toekomstige gedrag te voorspellen. Hoe ben je met een situatie omgegaan en wat heb je ervan geleerd? Leg de situatie helder uit en vertel wat je gedaan hebt om de groep te overtuigen. Beschrijf vervolgens het positieve resultaat van je acties.
Bron: Forbes.com