Daadwerkelijk leveren
Vele prominenten in de fusie- en overnamewereld deden mee aan het onderzoek van Chief Financial Officer. Onder hen juristen, private equity partijen, fiscalisten, dealmakers en adviseurs betrokken bij due diligence-trajecten. Zij beoordeelden ABN AMRO, F. Van Lanschot Bankiers, ING en de Rabobank als de beste leveranciers van schuldfinanciering. De vijf genomineerden (twee van ABN AMRO) zijn van die banken afkomstig. Het belangrijkste criterium voor de deelnemers aan de enquête? Of de bankier ook daadwerkelijk de financiering levert die hij in eerste instantie indicatief aangeeft. ‘Het komt vaak voor dat de leveraged finance banker intern bij zijn bank wordt teruggefloten door zijn kredietcommissie’, aldus één van de ondervraagden. Dat wordt onder de noemer deliverability samengevat. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Lage rente
Het landschap in leveraged finance is zo groot niet. ABN AMRO is marktleider in de Benelux en wordt dan ook veel genoemd. Niet voor niets komen twee van de genomineerden bij die bank vandaan. De schuldfinancieringen worden steeds populairder, nu de rente laag staat. Met name private equity-huizen kloppen met regelmaat aan bij de banken om een deal te financieren. Zij doen veel deals en kunnen dan ook – goedkoper dan strategische partijen – makkelijker aan financiering komen. Het gevolg is wel dat er een biedingstrijd ontvouwt tussen private equity-huizen. Het mag een teken aan de wand worden genoemd dat de veilingprocessen (controlled aution) om een onderneming te verkopen gemeengoed zijn. In die biedingstrijd stijgen de prijzen van ondernemingen. ‘De vraag is wel of die multiples ooit nog terugverdiend gaan worden’.
Hot potato
Trend is daarnaast ook dat private equity-partijen aan elkaar doorverkopen, de zogeheten secundairy buy out. Een ondervraagde vergelijkt dat met een hot potato. De onderneming is daarbij de hete aardappel die heen en weer wordt gegooid en waar investeringsmaatschappijen maar weinig aan toevoegen. Soms ook zijn de overnames zo groot dat banken gezamenlijk optrekken voor de financiering. Veel syndicated deals, met twee of meer banken. Dat is aan de bovenkant van de markt, het Angelsaksische segment. Dat drijft volgens een van de respondenten weg van het midden- en het lage segment waar nog prima deals gedaan kunnen worden. Soms zelfs exclusief, buiten een veiling om. ‘Daar waar door een bankier nog echte waarde kan worden toegevoegd.’ Los van die meningen is leveraged finance een megamarkt geworden, nu zowel private equity partijen en ondernemingen weer flink met overnames aan de weg timmeren. Die markt blijft groeien, aldus één van de genomineerden. ‘Ook in 2006. Dat is zeker.’