‘Jouw slechtste scenario wordt mijn meest optimistische voorspelling’

Een kijkje bij het programma Entrepreneurial Finance van het Amsterdam Institute of Finance.

Professor Cyril Demaria weet als geen ander waar je als investeerder op moet letten bij het beoordelen van een business case. In het programma Entrepreneurial Finance: Venture Capital Financing deelt hij zijn methode.

Op weg van een goed idee naar een bloeiend bedrijf is kapitaal van externe investeerders essentieel. Maar hoe weet je als investeerder nou precies wat een bedrijf nodig heeft en hoe kies je de juiste investeringen om je kapitaal te laten groeien? Deze vraag staat centraal in het programma Entrepreneurial Finance van het Amsterdam Institute of Finance.

De bankiers, medewerkers van investeringsfondsen en subsidiërende overheidsorganen die de kern van de deelnemersgroep vormen, worden in deze kunst ingeleid door professor Cyril Demaria. Als voormalig Chief Investment Officer van UBS heeft hij bijzonder veel business cases gezien; nu werkt Demaria als onafhankelijk consultant voor investeerders en is hij zelf betrokken bij enkele fondsen. Zijn ervaringen deelt hij op verschillende business schools. Het cursusmateriaal, bestaande uit businesscases, komt trouwens ook grotendeels uit Demaria’s persoonlijke archief.

Learn how to invest in new ventures and raise funds for startups. Join the challenging 2-day Entrepreneurial Finance: Venture Capital Financing program by Prof. Cyril Demaria on 7 – 8 March.

Zo kijken investeerders naar businessplannen
De primaire manier waarop investeerders en ondernemers communiceren is via businessplannen. De ondernemers komen met een mooi plan voor een nieuw product of dienst, compleet met allerlei cijfers over de markt en de belofte van gouden bergen. Als investeerder begint vervolgens het werk om deze plannen door te lichten. In de eerste plaats moet het natuurlijk een goed nieuw product of een goede nieuwe dienst zijn, maar dat spreekt voor zich. Vervolgens moeten alle cijfermatige claims worden doorgelicht. Vervolgens worden de aannames getest: zijn de juiste KPI’s geïdentificeerd, kloppen de analyses van de markt en zijn de tijdsplanningen realistisch? Ook heel belangrijk zijn de mensen: zit er voldoende capaciteit bij de onderneming om het plan tot uitvoer te brengen? Als alle plannen en capaciteiten en tijdslijnen onder elkaar staan, wordt het al een stuk duidelijk hoeveel geld er nodig is om de komende tijd door te komen – nota bene: dat is niet altijd hetzelfde bedrag als waar de ondernemer om vraagt!

Mensen staan centraal bij inschatten investeringskansen
Bij ongerealiseerde businessmodellen of bedrijven zonder jaar-op-jaar trackrecord is het lastig om concrete waarderingen te doen. Wat wel mogelijk is, is het beoordelen van de capaciteiten van de betrokken ondernemers en hun managementteams. Demaria meent daarom dat bij het inschatten van investeringskansen de mensen op de eerste plaats staan. Daarbij mag best worden aangetekend dat er in het ondernemerscultuurtje wel eens de neiging bestaat om het credo ‘fake it till you make it’ te hanteren. Ook iets waar Demaria voor waarschuwt: zo liet hij een case zien waarbij een pas afgestudeerde zonder noemenswaardige werkervaring zich een ‘ervaren CFO’ noemde.

Onderhandelingsspel
Toch is het doorgronden van een business case maar de helft van het werk. Er moet immers altijd nog onderhandeld worden over de inhoud van de investeringsovereenkomst. Om ook deze vaardigheid te trainen en de deelnemers vertrouwd te maken met de ins en outs van een ‘term sheet’ met afspraken van een venture capital-investering was Daan Wilms Van Kersbergen uitgenodigd om een workshop onderhandelen te geven aan de hand van een serious game die Wilms Van Kersbergen heeft ontwikkeld. Het spel laat goed zien waar het bij entrepreneurial finance om draait, namelijk het bereiken van een goede balans tussen gecommitteerd kapitaal en controle. Te veel geld weggeven zonder controle is niet goed, maar eindeloos maar meer grip eisen op een onderneming in ruil voor relatief weinig geld zorgt er ook voor dat de ondernemer zijn stoel aan de onderhandelingstafel naar achter schuift en zijn heil bij een andere geldschieter gaat zoeken. En het werkte: de spelomgeving triggerde het competitieve in de deelnemers die allemaal graag wilden winnen.

Entrepreneurial finance is al met al de kunst van het vinden van een balans tussen optimisme en scepsis. Waar ondernemers graag barsten van de charme en met prachtige groeiplaatjes die als ‘hockeystick’ naar de hemel wijzen, stellen de investeerders de lastige vragen over hoe en wanneer deze verwachtingen werkelijkheid zullen worden. De amusante aard van de relatie tussen ondernemer en investeerder werd mooi samengevat in de oneliner: “Geef mij je slechtste scenario, dan wordt dat mijn meest optimistische voorspelling.”

Netwerkmogelijkheden
Door intensief in groepsverband casussen door te lichten met gelijkgestemde professionals leren de deelnemers aan het programma van en met elkaar. Tijdens de lunches en borrels rondom het programma is er bovendien de gelegenheid om te netwerken. De locatie van het programma, DoubleTree by Hilton bij Amsterdam Centraal Station, is de ideale springplank om de stad verder te verkennen. Bovendien biedt deelname aan het programma ook toegang tot het alumninetwerk van het Amsterdam Institute of Finance, met daarin honderden investment professionals in binnen- en buitenland.

Amsterdam Institute of Finance is kennispartner van FM.nl.

Learn how to invest in new ventures and raise funds for startups. Join the challenging 2-day Entrepreneurial Finance: Venture Capital Financing program by Prof. Cyril Demaria on 7 – 8 March.

Gerelateerde artikelen