CPB: “Internationale handel gaat voor Nederlandse bedrijven veranderen”

Nederlandse internationale handel moet zich voorbereiden

Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. “De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders”, zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink. Dat meldt het ANP.

  • Nederlandse economie kan flinke klap krijgen door handelsrestricties.
  • Transportsector en groothandelsdiensten worden het meest getroffen.
  • Alternatieve handelspartners zoals Mexico en Vietnam worden belangrijker.

Met behulp van een handelsmodel heeft het CPB het scenario verkend waarin het Westen zich economisch ontkoppelt van Rusland en China. Dat wil zeggen dat de handel met die landen bijna volledig afneemt. Dat is niet zonder reden uitgezocht, vertelt Meijerink. “We zien dat de geopolitieke spanning steeds meer toeneemt.” Zo haalt het CPB de sancties tegen Rusland en de handelsoorlog die de Verenigde Staten met China voeren als voorbeelden aan.

‘Hoewel de impact van een ontkoppeling negatief is voor Nederland, is die niet in meer of mindere mate negatiever dan voor andere westerse landen’

De impact van een economische ontkoppeling met Rusland en China is voor Nederland negatief, maar de impact per bedrijfstak verschilt. Zo zullen de transportsector en groothandelsdiensten het meeste nadeel ondervinden. [artikel gaat verder na de advertentie]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Hoewel de impact van een ontkoppeling negatief is voor Nederland, is die niet in meer of mindere mate negatiever dan voor andere westerse landen. Europese landen die wel harder geraakt worden zijn Oost-Europese landen omdat die sterkere handelsrelaties met China en Rusland hebben.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


De hardst getroffen landen zijn China en Rusland zelf. In het zogenoemde extreme ‘brede-ontkoppelingsscenario’ dat het CBP beschrijft zal de invoer van die landen met 40 procent afnemen, tegenover een afname van 10 procent van westerse landen.

“Iedereen produceert, importeert en exporteert datgene waar die het best in is”, zegt Meijerink. “Maar als er handelsbarrières ontstaan, moet je op zoek naar alternatieven.” Volgens het CPB betekent dat bijvoorbeeld dat er meer handel gedreven wordt met landen zoals Mexico en Vietnam.

Ook landen zoals India en Indonesië worden door het CPB genoemd. De EU is al sinds 2021 bezig om een vrijhandelsakkoord met India te sluiten en sinds 2016 met Indonesië, maar de gesprekken daarover lopen nog steeds.

Indonesië heeft een bevolking van meer dan 270 miljoen mensen en is de grootste economie van Zuidoost-Azië. De economie van Indonesië groeit de laatste jaren met een verwachte groei van 5,3% voor het lopende jaar. In 2023 bedroeg de bilaterale handel tussen Nederland en Indonesië 4,3 miljard euro. Nederland is de op twee na grootste Europese investeerder in Indonesië, met een totale investering van 11,5 miljard euro in 2022.

Meijerink benadrukt dat de conclusies van het onderzoek niet als toekomstscenario moeten worden gezien. “Het extreme scenario wil niet zeggen dat het een realistisch scenario is. Wat we ervan kunnen leren is waar de handel zich naartoe verplaatst en hoe we daarmee om moeten gaan, niet alleen als land, maar ook als Europese Unie.”

India, met een bevolking van meer dan 1,4 miljard mensen, is de snelst groeiende grote economie ter wereld. De economie groeit naar verwachting met 7,2% in 2024. In 2023 bedroeg de wederzijdse handel tussen Nederland en India 2,8 miljard euro, waarmee Nederland de op vier na grootste Europese investeerder in India is; een totale investering van 8,3 miljard euro in 2022.
Gerelateerde artikelen