Corporates back in business
2004
Een reeks van delistingen en management buy outs. Participatiemaatschappijen zoals Greenfield Capital Partners, CVC Capital Partners, Apax Partners en Halder Investments laten zich nadrukkelijk zien. De meest bijzondere deal is wellicht Vendex KBB. Investeringsvehikel Kohlberg Kravis Roberts (KKR) en AlpInvest halen de retailer van de beurs. Dat terwijl het bedrijf voorheen bekend stond om zijn vijandige houding tegenover geïnteresseerde partijen.
Betrokkenen bij de deal noemen het een complexe transactie en een doorbraak op het gebied van corporate governance. Naast Vendex KBB springen ook de uiterst lucratieve Telfort-deal en de buy outs bij Gouden Gids en Kempen & Co in het oog. Ondervraagden steken hun waardering voor de investeerders niet onder stoelen of banken. ‘Zij laten het ondernemerschap zien dat corporates missen.’
De fusie tussen KLM en Air France wordt gezien als een indicator voor waar het met het Europese bedrijfsleven naar toe gaat: globalisering. ‘Al tien jaar wordt er gepraat over dit soort grensoverschrijdende overnames. Nu is het dan eindelijk gelukt.’ Andere ondervraagden vinden de deal belangrijk omdat deze symbool staat voor de uitverkoop van de BV Nederland.
Dezelfde emotie is terug te vinden in de PCM-deal. ‘Na onze vliegtuigen zijn ook onze serieuze kranten in buitenlandse handen gevallen.’ Apax Partners is de nieuwe eigenaar. Terwijl de dealflow in private equity welig tiert, houden corporates zich angstvallig stil. Alleen desinvesteringen zijn schering en inslag. Die afgestoten bedrijfsonderdelen worden vervolgens gretig door investeringsmaatschappijen opgepikt. Het regent buy outs.
2005
Een lage rente maakt het voordelig om schuldfinancieringen onder te brengen en de trend van dominantie door private equity-huizen wordt vrolijk voortgezet. Echter, corporates tellen weer mee en ze verwachten ook de komende twee jaar meer fusies en overnames te doen. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young. De inhaalslag wordt gedreven door de zoektocht naar verdere groei.
De ondernemingen vrezen bij de uitbreidingsplannen vooral tegenstand van private equity-partijen. De slagkracht en overname-expertise maken deze investeerders tot geduchte concurrenten in het gevecht om een overnameprooi. Een van de opvallendste deal tot nu toe: het spijkerharde gevecht van ABN AMRO met Banca Popolare Italiana in de Italiaanse markt. Een soap tot in de details van een prachtig telefoongesprek met de president van de centrale Italiaanse bank. Winnaar? Naar het nu eruit ziet de Nederlanders.
Begin dit jaar eindigt een andere soap: de overname van PinkRoccade door Getronics. CEO Kasteel dingt naar de hand van het voormalige staatsorgaan. Maar na een aandeelhoudersrevolte gaat Getronics er toch met de buit vandoor. De soap is een teken aan de wand. Het eens zo rustige polderlandschap is verworden tot een Angelsakisch arena waarin de confrontatie niet wordt geschuwd. CFO Aart Klompe van PinkRoccade in Chief Financial Officer: ‘We hebben met elkaar bedrijfsgeschiedenis geschreven.’
Dit jaar veranderde ook Telfort weer van eigenaar. KPN nam het bedrijf over en schudde daarmee de Nederlandse telecomsector wakker. In de containervaart komen de Denen opzetten. Maersk slokt P&O Nedlloyd op. Jager wordt prooi. ‘We zaten totaal niet op een bod te wachten’, aldus bestuurslid Rutger van Slobbe in het Financieele Dagblad. ‘We keken al uit naar overnamekandidaten. We hadden er absoluut niet op gerekend dat we zelf werden overgenomen.’ Het gaat sneller dan snel in 2005. Zeker in M&A