Corona, ziekmelden en vakantie: 6 vragen
1. Werknemer met corona niet ziek melden
Werkgevers melden een werknemer vaak ziek als die het coronavirus heeft. Ziek melden mag echter alleen wanneer de werknemer als gevolg van de ziekte zijn werk niet kan doen. Als de werknemer besmet is, maar in principe wel in staat is om zijn werk uit te voeren vanuit huis uit, dan mag de werkgever hem dus niet ziek melden.
2. Is thuiswerken een recht?
Als dat in de arbeidsovereenkomst staat, is een werknemer verplicht om naar het werk te komen om de arbeid uit te voeren. Thuiswerken is geen verworven recht als dat enkel is gebeurd door de tijdelijke overheidsmaatregelen als gevolg van corona en wanneer dit niet structureel is afgesproken. Werkgevers kunnen dus vasthouden aan het werken op kantoor, zolang zij ervoor zorgen dat de richtlijnen van het RIVM (kunnen) worden nageleefd.
3. Wat te doen bij een (onterechte) ziekmelding?
Werknemers die desondanks thuis willen blijven werken of i.v.m. corona-angst niet op de officiële werklocatie willen werken, melden zich dan soms ziek. Het is dan raadzaam om de werknemer direct op te roepen voor het spreekuur bij de arbo-arts en direct de casemanager op de hoogte te brengen van de achtergrond.
Strikt genomen is de werknemer in zo’n geval niet arbeidsongeschikt en zal deze ook geen symptomen hebben van een ziekte. Stressverschijnselen kunnen nog wel een medische aanleiding geven aan de arbo-arts om een soort van time-out te geven.
4. Mag preventief testen?
Een werkgever mag werknemers niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat onder andere geregeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
De werkgever kan wel mét medewerking van het personeel door een (bedrijfs)arts het personeel laten testen op corona.
5. Mag vakantie naar risicogebied verboden worden?
Werknemers die een bezoek brengen aan een oranje gebied (“vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen”) moeten verplicht in thuisquarantaine bij terugkeer in Nederland. Vooralsnog wordt aangenomen dat een werkgever de vakantieaanvraag niet mag weigeren enkel en alleen vanwege zo’n vakantiebestemming.
6. Mag men loon inhouden voor vakantie naar oranje gebied?
Ondanks een negatief reisadvies zijn er toch werknemers die vakanties boeken naar landen met een oranje reisadvies, zoals Turkije, Zweden en Bulgarije. Werknemers laten zich niet tegenhouden, omdat ze in de meeste gevallen naar die landen reizen om hun familie te bezoeken. Ook dit kan een werkgever in principe niet verbieden.
Het is echter niet verboden om de vakantie af te keuren en een flinke waarschuwing te geven voor de gevolgen. Een verbod of een waarschuwing van loonstaking tijdens ziekte wegens corona, de lockdown of de quarantaine na terugkomst, als de werknemer tóch gaat, geeft wel een duidelijk signaal af. Verstandig is om een jurist te raadplegen als men zo’n waarschuwing wil geven.
(bron: Accountancy van Morgen; foto: Jon Tyson, Unsplash)