Controlling – 4 best practices

The Controller of the Year Award 2016 wordt op 21 april uitgereikt tijdens het Jaarcongres Controlling. Ontmoet de vier genomineerde toptalenten.

De Controller of the Year Award brengt de beste controllers in beeld. Controllers die een voorbeeld zijn voor vakgenoten. Ontmoet deze rolmodellen op het Jaarcongres Controlling op donderdag 21 april 2016.
Op donderdag 21 april 2016 organiseren het Controllers Netwerk en Alex van Groningen het Jaarcongres Controlling in ‘t Spant! in Bussum. 
Op het einde van het congres op 21 april wordt de Controller of the Year Award 2016 uitgereikt. Ook is er een Special Achievement Award voor de beste prestatie in Finance & IT. Zoals ieder jaar, zijn er ook in 2016 weer een aantal fantastische vakgenoten genomineerd.
Guido Pothuizen VGZ

“Performancemanagement zit in mijn genen”
In zijn vier jaar bij VGZ heeft Guido Pothuizen de organisatie een stuk resultaatgedrevener zien worden. De genomineerde voor The Controller of the Year Award droeg hier aan bij door de introductie van performancemanagement en de implementatie van een leanproject.
Na een dienstverband van een kleine acht jaar bij General Electric trad Pothuizen vier jaar geleden in dienst bij Coöperatie VGZ, qua omvang de tweede zorgverzekeraar van Nederland. Toen hij benaderd werd voor de functie Manager Corporate Control twijfelde Pothuizen even. Zou hij na jaren in dienst van een Amerikaanse corporate kunnen functioneren bij een meer traditionele organisatie? “Er was echter direct een klik. Mijn manager had een mooi vergezicht over waar de organisatie heen moest.” Pothuizen kreeg de verantwoordelijkheid over een team van 20 fte en had de schone taak om de organisatie efficiënter in te richten. 
Nasser Abdoelkariem, MN 
“Een businesscontroller kent de organisatie en haar omgeving en is daarmee sparringpartner voor de business”
In de afgelopen jaren droeg Nasser Abdoelkariem van pensioenuitvoerder MN onder andere bij aan de optimalisering van het budget- en prognoseproces van zijn organisatie. Daarnaast houdt de genomineerde voor The Controller of the Year Award 2016 zich veel bezig met ontwikkelingen op het vlak van Business Intelligence.
De 39-jarige Nasser is al ruim tien jaar in dienst bij MN waar hij als medewerker procesbeheer binnenkwam. Binnen deze organisatie klom hij op tot controller corporate control. Tevens coördineert hij voor het control team, vanwege zijn affiniteit met applicaties, het proces rondom Business Intelligence. MN is de pensioenuitvoeringsorganisatie voor enkele grote pensioenfondsen, waaronder die van de metaalsector. Het bedrijf verzorgt vermogensbeheer, beleidsadvisering en de administratie van pensioenen. MN heeft ruim 114 miljard euro aan pensioengelden onder beheer.
————————————————————————
Ontmoet de top in Controlling op donderdag 21 april 2016 tijdens het Jaarcongres Controlling. Laat u inspireren door best practices en casepresentaties. En… wie wint de Controller of the Year Awards 2016? Nieuwsgierig naar het programma? Direct aanmelden? Ga nu naar JaarcongresControlling.nl of neem contact op met Michael van Asperen via 020 639 0008. 
————————————————————————  
Roy Verhoeven, Vanderlande
“Impact op wereldwijde organisatie is enorm”
Roy Verhoeven geeft leiding aan de afdeling Group Finance & Control binnen Vanderlande. De waardering voor zijn inbreng in het bedrijf blijkt alleen al uit het grote aantal overlegstructuren waarbinnen hij actief is. Zo is hij onder meer lid van het Financial Leadership Team, is hij een aanspreekpunt voor de aandeelhouder en de externe accountant, en maakt hij deel uit van het zelfregulerende team samen met de tax director en group treasurer. Daarnaast organiseert Verhoeven jaarlijks het International Finance Forum, waarbij de top 30 van de wereldwijde F&C organisatie twee dagen samenkomt om best practices te ontwikkelen en aan workshops deel te nemen. “We zijn echte business partners”, aldus Verhoeven over de sterke punten van zijn afdeling.
“Mijn rol als business partner is erg breed. Ik heb een belangrijke rol op het gebied van risicomanagement met betrekking tot de wereldwijde audit en review functie in combinatie met mijn rol in de audit committee.” Ook op het gebied van talentmanagement laat de concerncontroller goede resultaten zien: binnen zijn afdeling hebben in korte tijd verschillende werknemers zich kunnen ontwikkelen en zijn ze doorgegroeid naar nieuwe (internationale) functies. “Ik ben te typeren als een winnaar, en dat verlang ik ook van mijn mensen. Ik besteed veel tijd aan de mensen op mijn afdeling, en daag hen uit om dagelijks te verbeteren.”
Frank Jonk, Grontmij
“Goed functionerend team heeft grootste toegevoegde waarde”
 
De Group Control (6 FTE) waaraan Frank Jonk leiding geeft is primair verantwoordelijk voor financial reporting (intern en extern), financiële analyses en business control/partnering. “In de managementinformatie die we aanleveren hebben we een enorme slag gemaakt. Ook hebben we kwartaal- en jaarcijfers sneller kunnen leveren, tot vijf dagen eerder dan voorheen”, vertelt Jonk. Zijn kleine team had veel verantwoordelijkheden en projecten op hun bord, onder meer op het gebied van wet- en regelgeving (AFM, IFRS, Corporate governance) en steeds complexer wordende IFRS-verslaggevingsregels.
“Die exposure en omvang is nagenoeg hetzelfde als bij grotere beursfondsen die met grotere teams en corporate afdelingen werken. Het is voor ons de afgelopen jaren een constante uitdaging geweest om alles tijdig en accuraat op te leveren en te rapporteren”, aldus Jonk. Tijdig en lang vooruitplannen is belangrijk volgens de controller, maar hij benadrukt vooral de waarde van een hecht en op elkaar ingespeeld team. “Persoonlijke toegevoegde waarde moet er zijn, maar als je als team goed samenwerkt en zorgt dat je één richting hebt is de toevoeging veel groter”. Bij zijn aantreden moest Jonk vrijwel een volledig nieuw  finance-team samenstellen en bij zijn aannamebeleid vormde de geschiktheid (fit) binnen het team dan ook een  belangrijk criterium. Wat zijn eigen functioneren binnen het team betreft ziet Jonk zichzelf veelal als een meewerkend voorman. “Dat moest ook wel gezien de omvang van het team en het aantal projecten.”

Gerelateerde artikelen