Consumptie onder druk, kleding en electra groeien wel

Cashflowmanagement

In februari 2024 hebben Nederlandse consumenten iets minder uitgegeven dan een jaar eerder, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De totale consumptie van huishoudens daalde met 0,3 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2023, waarmee voor het eerst sinds september vorig jaar een lichte afname werd waargenomen.

  • Huishoudens besteden minder aan voeding en genotmiddelen (-1,4%)
  • Duurzame goedereninkopen stijgen met 1,2% vergeleken met vorig jaar
  • Dienstenbestedingen nemen met 0,2% toe in februari.

De bestedingen aan diensten, zoals horeca, communicatie en medische diensten, lieten daarentegen een toename zien van 0,2 procent. Diensten maken meer dan de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens. Tegelijkertijd namen de uitgaven aan duurzame goederen met 1,2 procent toe, waaronder woninginrichting, kleding en elektrische apparaten.

Daarentegen werd er minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen (-1,4 procent) en overige goederen (-4,8 procent), zoals energie en motorbrandstoffen.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Factoren achter consumptieafname

Verschillende factoren beïnvloeden de consumptie door huishoudens, waaronder consumentenverwachtingen, de arbeidsmarkt en vermogensontwikkeling. Het CBS merkt op dat de omstandigheden in maart gunstiger waren dan in februari, mede door een grotere toename van huizenprijzen en aandelenkoersen, en een positievere kijk van consumenten op hun toekomstige financiële situatie.

Internationale ontwikkelingen en vooruitzichten

Volgens recente rapporten van internationale financiële instellingen, zoals het IMF, blijven wereldwijde economieën zich herstellen na de pandemie, hoewel de groeivooruitzichten enigszins worden getemperd door geopolitieke spanningen en inflatoire druk. De hoge olieprijzen en de escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict blijven zorgen baren voor marktvolatiliteit en toenemende kosten voor consumenten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Retailbedrijven hebben vaak behoefte aan kortlopende financiering om dagelijkse operationele kosten te dekken, zoals voorraadbeheer en salarissen. Aan de andere kant zijn langlopende financieringsvormen geschikt voor de grotere investeringen, zoals het openen van nieuwe winkels of het upgraden van technologie. Bij het kiezen van financiering moeten retailbedrijven daarom rekening houden met de rentevoet en de aflossingsverplichtingen op zowel de kortlopende leningen als de lange langetermijninvesteringen, voor een optimale afstemming tussen enerzijds de (dagelijkse) cashflow en anderzijds de financiële stabiliteit.

Gerelateerde artikelen