Concurrentie voor banken? Duitse fintech-speler biedt 2 procent rente op betaalrekeningen

De Duitse broker Trade Republic gaat de competitie aan met Nederlandse banken, door de introductie van een betaalrekening met 2 procent rente. Rekeninghouders krijgen daarbij een officieel Nederlands IBAN-nummer, meldt het fintechbedrijf op dinsdag.
De meeste banken in Nederland verlenen klanten geen rente op hun betaalrekeningen. De rente die de ECB aan banken uitkeert voor het stallen van hun kapitaalvoorraden ligt daarentegen op 2 procent. Trade Republic keert die 2 procent aan rente uit aan klanten, om op deze manier de concurrentie aan te gaan met reguliere banken. De rente wordt maandelijks uitgekeerd over het volledige saldo en Trade Republic vraagt geen abonnementskosten.
“In Nederland staat 111 miljard euro op betaalrekeningen, waarop de grote banken geen rente betalen”, zegt senior advisor Nederland Erik Mauritz van Trade Republic tegen FM.nl. “De ECB-rente is echter 2 procent, dus dat betekent dat de Nederlandse consument ongeveer 2 miljard euro per jaar misloopt.”
“Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft ongeveer 13.000 euro op betaalrekeningen staan”, vervolgt Mauritz. “Als je daar ook de rekeningkosten bij optelt, scheelt ons aanbod al gauw 300 euro per jaar per huishouden.”
Trade Republic zag in 2015 het licht als broker en verkreeg in 2023 een bankvergunning van de Europese Centrale Bank. Het platform kent onder andere de Amerikaanse conservatieve techinvesteerder Peter Thiel als klant, die J.D. Vance onder zich had werken voor deze de Amerikaanse vicepresident werd.
Verdienmodel zit in beleggingen
Ook biedt de Duitse fintech-reus klanten per kaartbetaling een storing van 1 procent van het betaalde bedrag naar een belegging naar keuze. Stel dat een klant dus 100 euro pint, dan stort Trade Republic daar 1 euro van op een beleggingsrekening.
Daar schuilt ook het verdienmodel in waarmee de Duitse speler de ECB-rente kan vergoeden, legt Mauritz uit. “Wij brengen het geld aan de achterkant onder bij partnerbanken zoals Credit Agricole. Hier verdienen we niets op – onze inkomsten komen uit de inkomsten op beleggen. Denk onder andere aan de 1 euro per transactie.”
Volgens Mauritz zitten er voor reguliere klanten geen extra risico’s aan het model van de Duitse speler. “Het depositogarantiestelsel geldt tot 100.000.” Aangezien Trade Republic een bankvergunning heeft, staat het onder toezicht van de Duitse financieel toezichthouder BaFin.
Klanten van Trade Republic betalen geen kosten bij geldautomaten voor opnames van meer dan 100 euro en geen toeslagen voor wereldwijde transacties in andere valuta. Ook kunnen werkgevers gewoon salaris overmaken naar de betaalrekeningen van de fintech-speler, zo meldt Trade Republic.
Het bedrijf stelt zijn betaalrekeningoptie beschikbaar voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Op dit moment heeft Trade Republic 200.000 klanten. Nederland is na Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk de vijfde markt waarin de fintech-speler zijn bankproduct lanceert.
Foto: ANP/ IMAGO/ Harry Koerber.