China in de greep van Evergrande-crisis
De groei van de Chinese economie is in het derde kwartaal flink teruggevallen. Dat komt onder meer door tekorten aan energie, waardoor fabrieken vorige maand gedeeltelijk stillagen, en problemen op de vastgoedmarkt. De Chinese overheid hanteert daar strenge regels, waardoor er minder wordt gebouwd. Ook het dreigende omvallen van vastgoedreus Evergrande zit snellere economische groei in de weg.
De problemen rond Evergrande zijn volgens de Chinese centrale bank “een beetje zorgelijk”. Op een bijeenkomst zondag zei een bestuurder wel dat de risico’s van het omvallen van de vastgoedreus kunnen worden ingeperkt. Ingewijden hebben tegen persbureau Bloomberg gezegd dat bij een paar van de grootste banken de regels voor hypotheken zullen worden versoepeld.
De groei kwam afgelopen kwartaal uit op een kleine 5 procent vergeleken met een jaar eerder, meldt het Chinese statistiekbureau. In het tweede kwartaal van dit jaar bedroeg de groei nog bijna 8 procent.
Behalve de beperkt werkende fabrieken en de onrust op de vastgoedmarkt had de Chinese economie afgelopen kwartaal ook te lijden onder de soms strenge coronabeperkingen, die lokaal werden ingevoerd na virusuitbraken. Dit leidde ertoe dat consumenten nog altijd minder snel hun geld uitgaven.
Economen hadden voor het afgelopen kwartaal al rekening gehouden met een mindere groei. De Chinese economie kende tijdens het derde kwartaal vorig jaar, waarmee de resultaten van de afgelopen drie maanden worden vergeleken, nog een opleving na het steeds verder loslaten van strenge lockdowns in het land.
Toch vielen de nu gepubliceerde cijfers in doorsnee tegen bij de verwachtingen van economen. Veel kenners moeten daarom hun prognose voor de rest van het jaar naar beneden bijstellen.
De problemen in de energiesector lijken nog niet voorbij. De voorraden van de belangrijke brandstof steenkool zijn nog niet op volledige capaciteit, terwijl het koude seizoen al eerder is begonnen dan normaal. Het eerder nodig hebben van de verwarming kan zo de energiecrisis in het land verzwaren.
Tekorten aan steenkool, hoge brandstofprijzen en de grote vraag vanuit de industrie die weer is opgeleefd uit de crisis hebben geleid tot wijdverspreide stroomtekorten. Daardoor lagen fabrieken in veel regio’s tijdelijk stil. De regering neemt wel al maatregelen en heeft herhaaldelijk gezegd dat de energievoorziening voor deze winter is veiliggesteld.
(ANP)