China houdt renminbi sterk om Trump te paaien

De spanningen tussen China en de VS dreigen opnieuw op te lopen, schrijft FM-columnist Joost Derks. Al noteert Beijing groeicijfers, de economie staat er minder goed voor dan het lijkt. Toch is de Chinese munt de renminbi, opmerkelijk stabiel - en dat is allesbehalve toeval.

Laait de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten over een paar weken weer op, of wordt het een gevalletje TACO? Dat is de afkorting van Trump Always Chickens Out, die in de financiële wereld wordt gebruikt om aan te geven dat de Amerikaanse president bijna altijd bijdraait als hij de zaken weer eens op de spits gedreven heeft. Voor de Chinese economie zou dat een opsteker zijn, want het land staat er minder goed voor dan recente cijfers doen vermoeden.

Begin deze week werd bekend dat de economische groei in China in het tweede kwartaal van dit jaar is uitgekomen op 5,2 procent. Dat ligt netjes boven de overheidsdoelstelling van 5 procent. Bovendien lijkt de export naar een hogere versnelling te schakelen. Maandag bleek dat de export vorige maand met 5,8 procent is toegenomen. Het groeitempo ligt beduidend hoger dan de 4,8 procent van mei en de prognose van 5 procent. Daarnaast kwam er ook positief nieuws over de kredietgroei.

Exportgroei is tijdelijke opleving

De totale groei van de maatschappelijke financiering nam in het eerste halfjaar van 2025 met maar liefst 27,3 procent toe. Net als bij de exportgroei moet bij dit cijfer echter een flinke kanttekening geplaatst worden. De financieringstoename is bijna volledig te danken aan hogere overheidsuitgaven. Bedrijven haalden in de eerste jaarhelft 1,2 biljoen Chinese renminbi op met het plaatsen van nieuwe leningen. Dat is 18 procent minder dan in het zwakke eerste deel van 2024. Ook consumenten stonden niet te springen om leningen af te sluiten.

Behalve de binnenlandse groei is ook de exportgroei er minder mooi dan het lijkt. De toenemende uitvoer werd vooral aangejaagd door Amerikaanse bedrijven, die voorraden opbouwen met het oog op een oplaaiende handelsstrijd. Op 12 augustus loopt de tariefpauze af die de Trump half mei heeft ingelast. Hij heeft al gezegd dat de invoerheffingen dan weer omhoogschieten tot bijna 150 procent als er geen nieuwe handelsafspraken worden gemaakt.

Renminbi loopt iets op

De Chinese economie staat er dan ook lang niet zo goed voor als president Xi Jinping graag zou zien. Desondanks houdt de renminbi zich op valutamarkten opvallend sterk. Sinds half april is de munt met ruim 2 procent gestegen ten opzichte van de dollar. De kracht van de renminbi is meer een politieke keuze dan het gevolg van wat er in de Chinese economie gebeurt. Jinping weet heel goed wat de risico’s zijn wanneer de munt onderuit schuift op valutamarkten. Als een valuta wegzakt, worden goederen en diensten uit een land over de grens wat goedkoper.

Een lage renminbi zou een flinke boost zijn voor de economie. Dat is echter olie op het vuur voor de handelsstrijd met de Verenigde Staten. Trump wil namelijk een goedkope dollar, als steun in de rug van de Amerikaanse industrie. Met het oog op de naderende onderhandelingen, kiest Jinping er dan ook voor om de eigen munt langzaam maar wat te laten oplopen. Dat is een aanlokkelijker alternatief dan wanneer hij marktkrachten die de renminbi omlaag willen duwen hun werk te laat doen. Vooral omdat het een lastig gesprek dreigt te worden: het overschot op de Chinese handelsbalans bedraagt in het eerste halfjaar een recordniveau van 586 miljoen dollar.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.

Foto: ANP/ Allison Robbert/ AFP / POOL.

Gerelateerde artikelen