CFO of the Year 2005- Wie wint?

Zoals elk jaar reikt Chief Financial Officer de CFO of the Year-award uit. Wie staan er dit jaar kandidaat? Breng uw stem uit op www.cfo.nl/onderzoek en bezoek de CFO Day waar de winaar bekend wordt gemaakt.

In 2002 werd Michiel Meurs van Ahold door zijn collega’s uitgeroepen tot beste CFO. In de berichtgeving rond Aholds debacle kwam deze verkiezing vaak ter sprake. Het leidde zelfs tot enige huiver voor een nominatie onder CFO’s, bang als zij waren een ‘kus des doods’ te ontvangen. Die angst is nu wel verdwenen, zeker na de verkiezing van de door en door degelijke CFO’s René Hooft Graafland (Heineken, 2003) en Tom de Swaan (ABN AMRO) tot CFO van het jaar. Sterker nog, CFO of the Year is weer een begeerde titel geworden. Dat mag ook wel, met het selecte gezelschap genomineerden van dit jaar.

CFO Cees Maas van ING is al jaren de vaste waarde binnen de Raad van Bestuur. Inmiddels is Michel Tilmant CEO, maar in het bestuur is Maas degene die de ingezette koers vanuit zijn discipline ondersteunt. ING ziet pensioendiensten, direct banking en emerging markets als belangrijkste groeipijlers. Het is Maas die de keuzen maakt om te bepalen hoe de strategie financieel wordt onderbouwd. Hedgen van de dollar doet Maas inmiddels niet meer. Verder moet hij het bankbedrijf stimuleren ondanks de vlakke rentecurve, die nadelig is voor de marges bij de bank. Maas is en blijft Mr. ING.

Bij Philips was Jan Hommen acht jaar lang het gezicht en de stem voor analisten. Hommen heeft zijn functie echter in maart neergelegd, omdat hij geen derde termijn van vier jaar ambieerde. De Fransman Pierre-Jean Sivignon volgt Hommen op. Hij was CFO van Faurecia, een aan de beurs in Parijs genoteerde onderneming die auto-onderdelen maakt.
Hij kan een voorbeeld nemen aan zijn voorganger. Hommens reputatie is goed. Hij spreekt de taal van Philips en beheerst de taal van de financiële markten als geen ander. Onmisbaar voor een concern als Philips, dat op wereldschaal moet concurreren, zowel in de business als op de kapitaalmarkten. Hommen weet de strategie voortreffelijk te verwoorden. Hij heeft er, samen met Gerard Kleisterlee, steeds naar gestreefd vooral te investeren in activiteiten die hogere marges en inkomsten mogelijk maken, zoals medische activiteiten (die bovendien betrekkelijk weinig risico met zich meebrengen en weinig conjunctuurgevoelig zijn). Medical Systems ligt op schema, evenals Lighting en Domestic Appliances and Personal Care. Nu nog Consumer Electronics opvijzelen en Sivignon kan de kroon op het werk van Hommen zetten.

CFO Maarten Schönfeld en CEO Sjoerd Vollebregt van Stork vormen een klassiek voorbeeld van een succesvolle tandem. Stork geldt als het succesverhaal op de beurs van de afgelopen jaren. Van een marktkapitalisatie van 200 miljoen euro is Stork weer op weg naar een beurswaarde van 1 miljard euro. Volgens Schönfeld was die lage waardering het gevolg van de ‘conglomerate discount’ die de markt toekende aan Stork. Vollebregt geldt als de strateeg, Schönfeld als het financiële brein. Vollebregt beslist wat er verkocht (en gekocht) wordt, Schonfeld voert het desinvesteringsprogramma vlotjes uit. Uitspraak: ‘Een deal gaat niet door als we er minder voor krijgen dan we denken dat het waard is.’

De CFO van Fortis, Gilbert Mittler, staat aan het hoofd van een heringericht CFO Office, dat onder andere de onderdelen Control, Reporting, Tax, Finance en M&A omvat en de eventuele delen van Legal en Risk Management die niet aan de COO zijn overgedragen. Daarmee is Fortis zijn tijd vooruit. Andere bankverzekeraars zijn minder snel geweest met de aanpassing aan de markteisen en -wensen.

Mittler fungeert tevens als rechterhand van CEO Jean-Paul Votron bij de beoordeling van de bedrijfsresultaten en de evaluatie van belangrijke strategische beslissingen. Mittler zal veel moeten bijdragen om het ‘one company’-concept, de consistentie en eenheid binnen de organisatie (bank en verzekeraar), te vergroten.

Wolters Kluwer maakt in een rustig tempo werk van de hoognodige turnaround. Te rustig, volgens veel analisten. De autonome omzetgroei is in 2004 hervat, maar van een margeverbetering is nog geen sprake en de winst per aandeel wil nog maar niet stijgen. De balans is wel verbeterd sinds Nancy McKinstrey als CEO en Boudewijn Beerkens als CFO aan de slag zijn gegaan. Eind 2003 bracht Wolters Kluwer een bod uit op uitstaande obligatieleningen.

Boudewijn Beerkens, CFO sinds november 2002, lichtte toe dat bestaande leningen in euro’s luiden, maar dat er in de toekomst meer geleend zal worden in Amerikaanse dollars, aangezien 80 procent van de resultaten direct of indirect dollargevoelig is. Het is een van de ingrepen waarmee Beerkens heeft laten zien zijn financiële instrumentarium te beheersen.

Randstad zit weer in de lift. De voorspellingen van oprichter Frits Goldschmeding over het omslagpunt in de business van de uitzendgroep zijn wederom feilloos geweest. Randstad wil weer groeien. Onder andere via overnames. Randstad zit goed bij kas, maar CFO Robert-Jan van de Kraats wil geen superdividend uitkeren. Het geld zal worden aangewend voor meerdere acquisities, die volgen op eerdere overnames in Polen, België en Zweden. Van der Kraats heeft min of meer uitgesloten dat Randstad eigen aandelen zal inkopen. Onlangs speculeerde zakenbank Goldman Sachs op de terugkoop van een deel van de aandelen van grootaandeelhouder Goldschmeding vanwege de kaspositie van het concern. Randstad ontkent dat.

De beste CFO van het vorige jaar, Tom de Swaan van ABN AMRO, heeft ook in de afgelopen periode veel positieve kritieken gehad. En dat is opvallend, omdat zijn werkgever de hoge verwachtingen niet weet waar te maken. ABN AMRO wordt inmiddels vaak genoemd als overnameobject, iets wat drie jaar geleden onbespreekbaar zou zijn geweest. Daarbij is het onduidelijk wat ABN AMRO nu echt wil. Wel zakenbankieren of toch weer niet? Ondanks alles krijgt de CFO van de bank de handen op elkaar. De Swaan is helder, open en eerlijk, aldus veel analisten. Omzet en winst ontwikkelen zich redelijk bij de bank, maar het is de hand van De Swaan die zichtbaar wordt in het optimaliseren van de resultaten.

Onderzoek en CFO day
Jaarlijks voert Chief Financial Officer een onderzoek uit onder de top 2500 CFO’s over hun visie op de economische situatie en de uitoefening van het vak. Tevens wordt aan de CFO’s gevraagd uit hun midden de beste aan te wijzen. In dit nummer wordt een voorselectie van de grootste kanshebbers op de award gepresenteerd. In de volgende editie van dit blad vindt u een uitgebreid verslag van de uitkomsten van het onderzoek.

Dat nummer verschijnt ter gelegenheid van de jaarlijkse CFO Day. Op deze dag wordt de beste CFO bekendgemaakt. Diverse financiële topmanagers en andere sprekers geven een presentatie. Dit jaar zijn dat onder anderen Hannu Ryöppönen (CFO Ahold), Henk van Dalen (CFO DSM), Theo de Kool (CFO Sara Lee), Floris Waller (CFO Buhrmann), Doede Vierstra (CFO Wessanen), Kenaad Tewarie (CFO Laurus), Bert van der Schelde (CFO LogicaCMG), Peter van Dongen (CFO Audax), Tjalling Tiemstra (CFO Hagemeyer), Alex Oostvogel (CFO Endemol), Frank Buytendijk (Research Director Gartner) en Hans Beckman, hoogleraar Jaarrekeningenrecht en advocaat.

De bezoek de CFO Day wordt op 16 juni gehouden in het NH Hotel Leeuwenhorst te Noordwijkerhout.

Inschrijven kan op bezoek de www.CFODay.nl hier vindt u ook nadere informatie.

Gerelateerde artikelen