Certificaathouders slepen Triodos voor de rechter

Klanten kunnen niet bij hun geld en zien kapitaal verdampen.

De Stichting Certificaathouders Triodos Bank is naar de rechter gestapt om duidelijk te krijgen waarom de bank maatregelen heeft genomen die certificaathouders “ernstig gedupeerd” hebben. Triodos Bank zelf laat weten de “escalatie” rond de certificaten te betreuren. De bank gaat de Ondernemingskamer vragen het verzoek tot onderzoek van de stichting af te wijzen.

Triodos Bank had twee jaar geleden de handel in certificaten stilgelegd omdat het gebruikte interne handelssysteem niet langer houdbaar zou zijn. “Sindsdien kunnen certificaathouders niet bij hun ingelegde kapitaal”, aldus de stichting.

Triodos, dat zich als duurzame bank profileert, geeft met de certificaten een soort aandelen uit die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. De financieel dienstverlener faciliteert de handel nu nog zelf.

De stichting, die opkomt voor de belangen van certificaathouders, heeft nu aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam gevraagd om onderzoek te doen naar de feiten en omstandigheden bij de bank die hebben geleid tot het stilleggen van de handel in Triodos-certificaten.

Ondertussen werkt Triodos aan een alternatief handelssysteem. Maar volgens de stichting zal hiermee een belangrijk deel van het ingelegde geld van certificaathouders verdampen.

“Triodos Bank blijft zich inzetten om de opschorting van de handel in haar certificaten op te lossen en de potentiële toegang tot nieuw kapitaal te herstellen door haar certificaten te noteren op een multilaterale handelsfaciliteit. Triodos blijft ervan overtuigd dat dit in het belang is van haar stakeholders”, stelt de bank in een reactie. De stap van de stichting kan het proces naar een nieuwe notering volgens de bank vertragen.

Triodos kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de gang van zaken rond certificaten. De VEB, een belangenvereniging voor particuliere beleggers, wees er het afgelopen voorjaar op dat er veel certificaathouders zijn die tussen de 40.000 tot 80.000 euro hadden belegd in de alternatieve aandelen. Zij konden door de ingreep van de bank niet bij geld voor bijvoorbeeld hun pensioen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen