CBS: ‘Huishouden draagt financieel 2,5 x meer bij aan CO2-reductie dan bedrijven’
De gemiddelde belasting op CO2-uitstoot in Nederland is in 2023 gestegen naar 88 euro per ton. Dit heeft aanzienlijke financiële gevolgen voor bedrijven, maar vooral voor huishoudens die 2,5 keer meer betalen dan het bedrijfsleven. Sommige energie-intensieve industrieën worden echter nauwelijks belast voor hun uitstoot. Dat schrijft het CBS op de eigen website.
- CO2-belasting stijgt naar 88 euro/ton, huishoudens betalen meest
- Energiesector ziet belasting verviervoudigen sinds 2015
- Luchtvaart en scheepvaart blijven grotendeels onbelast voor uitstoot
De effectieve CO2-belastingvoet (ECR) varieert sterk tussen sectoren. Huishoudens betalen met 219 euro per ton CO2 veruit het meest, gevolgd door het vervoer over land met 140 euro. Aan de andere kant van het spectrum staan de basismetaalindustrie (-90 euro), luchtvaart (0,70 euro) en scheepvaart (2,80 euro) die nauwelijks worden belast.
“Energie-intensieve industrieën genieten nog steeds van belastingkortingen en vrijstellingen, terwijl huishoudens en transport de hoogste lasten dragen”
Energiesector ziet belasting fors stijgen
De energiesector heeft de grootste verandering doorgemaakt. Waar deze in 2015 nog slechts 12 euro per ton CO2 betaalde, is dit in 2023 gestegen naar bijna 76 euro. Dit komt doordat energiebedrijven geen gratis emissierechten meer ontvangen en de ETS-prijzen zijn gestegen.
Uitstoot daalt, maar ongelijk belast
Hoewel de totale CO2-uitstoot tussen 2015 en 2023 is gedaald van 186 naar 138 miljard kilogram, blijft de belasting ongelijk verdeeld. Energie-intensieve industrieën genieten nog steeds van belastingkortingen en vrijstellingen, terwijl huishoudens en transport de hoogste lasten dragen.