Bye, bye, Bitcoin?

Facebook onthult eigen virtuele munt, de Libra.

Facebook lanceert volgend jaar een eigen virtuele munt, de Libra. De nieuwe betaalmethode zal beschikbaar zijn in Messenger en WhatsApp. Om de munt te beheren, begint Facebook een nieuw onderdeel, Calibra.

De plannen van Facebook waren in de afgelopen weken al beetje bij beetje naar buiten gekomen, maar details waren nog niet bekend. “Calibra stelt je in staat om Libra's naar bijna iedereen met een smartphone te sturen, net zo gemakkelijk en snel als een sms'je en vrijwel gratis”, zegt Facebook.

Facebook heeft al meerdere partners voor het Libra-project, onder andere Mastercard, Visa, Spotify, PayPal, eBay, Uber en Vodafone. Voor de lancering volgend jaar moeten er 100 partners zijn. Elke partner krijgt een stem in de beslissingen rond de cryptomunt. Elk lid moet minimaal 10 miljoen dollar inleggen om mee te mogen doen. Facebook heeft aangegeven om voordat de munt beschikbaar komt, de leiding van het project uit handen te willen geven.

Facebook belooft dat de Libra veilig genoeg zal zijn. “We gebruiken dezelfde verificatie en fraudebestrijding als banken en creditcards en we hebben geautomatiseerde systemen om fraude op te sporen en te voorkomen.”

Overigens kan men In China al een aantal jaren betalen en geld overmaken via WeChat, het Chinese antwoord op WhatsApp.

(bron: ANP, Reuters)

Gerelateerde artikelen