BV tegen schijnzelfstandigheid? Constructie werkt niet

De rechtsvorm is eigenlijk te duur voor een eenmanszaak.

Opnieuw steeg het aantal starters dat koos voor de rechtsvorm besloten vennootschap (BV). In het tweede kwartaal van dit jaar waren dit er ruim tienduizend (10.611), een stijging van 21 pr0cent uit in dezelfde periode van vorig jaar.  Dit signaleert KVK (Kamer van Koophandel). Een mogelijke oorzaak hiervan zijn nieuwe wetten en regels die gelden voor eenmanszaken, zoals de handhaving op schijnzelfstandigheid.

KVK waarschuwt dat de constructie van een BV echter geen bescherming biedt tegen schijnzelfstandigheid. “Er heerst een idee dat met een BV risico’s omzeild worden als het gaat om de beoordeling bij schijnzelfstandigheid”, zegt Sergej Schuurman, jurist en contentredacteur bij KVK . “Maar dat is pertinent niet waar. Er gelden dezelfde beoordelingscriteria voor een eenmanszaak en een BV. Zo mag er bijvoorbeeld ook bij een BV geen gezagsverhouding zijn tussen de opdrachtgever en de zelfstandige.”

Het oprichten of de overstap naar een BV kan wel interessant zijn als de winst van een onderneming hoog genoeg is om de extra kosten en administratieve verplichtingen van een BV te compenseren. “Dat komt omdat vanaf een bepaalde winst er fiscale voordelen gaan spelen ten opzichte van een eenmanszaak. Daartegenover staat dat het oprichten en onderhouden van een BV meer kosten met zich meebrengen, een BV is minder risicovol voor het privévermogen.

Gerelateerde artikelen