Broncode gestolen in India
De diefstal is gepleegd door een onlangs aangenomen software-engineer die naar verluidt daarvoor een Yahoo e-mailaccount gebruikte. Na de ontdekking deed Jolly aangifte bij de politie, aldus Brett Changus, Jolly’s chief financial officer. De medewerker is ontslagen. Jolly heeft de activiteiten in India inmiddels stopgezet. Het r&d-centrum was nog maar drie maanden eerder geopend.
Zowel in Amerika als in Europa is het gebruikelijk dat bedrijven van medewerkers verlangen dat die een verklaring ondertekenen die hun verbiedt een broncode mee naar huis te nemen. De medewerker in de faciliteit heeft een soortgelijke verklaring moeten ondertekenen, maar de laksheid van de Indiase rechterlijke macht en het ontbreken van wetgeving aangaande intellectueel eigendom maakt het afdwingen van zo’n verbod nagenoeg onmogelijk.
INCIDENT
Een incident als dit heeft eigenlijk nog lang op zich laten wachten. Iedereen die IT-activiteiten aan landen als India, China of het voormalige Oostblok heeft uitbesteed, maakt zich er stiekem zorgen over. Het onderwerp heeft ook een sterk politieke lading, maar de vraag is of een enkel incident voldoende zal zijn om het rechtssysteem in de betreffende landen te veranderen.
Jolly Technologies heeft de softwareontwikkeling en het aannemen van nieuw personeel voorlopig op de lange baan geschoven in afwachting van meer garanties, maar daar kan het mogelijk nog erg lang op wachten. In een land als India, waar een flink deel van de bevolking ver onder de armoedegrens leeft, heeft intellectueel eigendomsrecht geen hoge prioriteit. Steeds meer bedrijven eisen echter onder druk van wetgeving als Sarbanes-Oxley, Gramm-Leach-Bliley en HIPAA ook compliance van autoriteiten en ondernemingen in India.
Naast diefstal is ongeoorloofde toegang tot gegevens, verlies van data, sabotage en schade door virussen en dergelijke een reële bron van zorg. Changus: “Nu, een maand na de aangifte, is er nog steeds niets gebeurd. Het lijkt erop dat de politie zelfs niet precies begrijpt wat intellectueel eigendom eigenlijk is en hoe belangrijk het voor ons is.” Uit frustratie over de gang van zaken heeft Jolly nu de politie van Mumbai zelf aangeklaagd.