Britse vennootschapsbelasting piekt naar 88 miljard pond

Fiscale voordeel is verdwenen na verhoging van het tarief in 2023.

De Britse vennootschapsbelastingaanslagen bereiken een recordopbrengst van 88 miljard pond. Dat is een toename met acht procent ten opzichte van de 81,2 miljard pond die vorig jaar werd opgehaald bij bedrijven. Dat meldt het Britse accountantskantoor UHY Hacker Young.

  • In 2018/19 haalde de Britse belastingdienst nog 55,6 miljard op aan vennootschapsbelasting
  • Vorig jaar is het tarief verhoogd van 19 tot 25 procent
  • Dat is ongeveer hetzelfde tarief als Frankrijk en Italië en hoger dan het Europees gemiddelde
  • De fiscale concurrentiepositie van het VK is daarmee ten einde

Ten opzichte van vijf jaar geleden heeft de vennootschapsbelasting in Groot-Brittannië 58 procent meer opgebracht, vergeleken met de 55,6 miljard pond in 2018/2019. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Nog nooit haalde de Britse fiscus meer vennootschapsbelasting op bij bedrijven in het land. Dat zou mede te danken zijn aan de verhoging vorig jaar april van het tarief voor vennootschapsbelasting van 19 naar 25 procent. Daarmee zit Groot-Brittannië op hetzelfde niveau als Frankrijk (25%) en Italië (24%). De gemiddelde vennootschapsbelasting in Europa bedraagt 21,5 procent.

Het VK is een belangrijke handelspartner voor Nederland, maar de impact van Brexit heeft asymmetrische gevolgen. Terwijl Nederland enigszins wordt geraakt, wordt de Britse economie harder getroffen door het verlies aan handel. In 2030 wordt geschat dat het VK 3,4 tot 5,9 procent van het bbp zal verliezen als gevolg van de Brexit.

Lage vennootschapsbelasting ten einde

Volgens UHY Hacker Young zal het verhoogde tarief de komende jaren leiden tot een substantiële toename van belastinginkomsten.“Een van de aantrekkelijkheden van Groot-Brittannië voor buitenlandse investeerders was het relatief lage belastingtarief in vergelijking met andere Europese landen”, aldus Anthony Davies, belastingpartner bij UHY Hacker Young. “Maar dat voordeel is verloren gegaan. Nu deze regering belooft economische groei te realiseren, is een van de eerste stappen het publiceren van een routekaart over hoe ze de vennootschapsbelasting gaan verlagen tot het niveau van vóór de coronacrisis.”

Lees meer:

Britse bedrijfsleven financieel steeds verder in het nauw

Gerelateerde artikelen