‘Brexit-deal geeft mkb’ers twee jaar lucht’
Ook inhoudelijk denkt Turfboer, die honderden bedrijven in Groot-Brittannië heeft gefinancierd, dat er voor ondernemingen veel minder lijkt te veranderen dan verwacht. “Het blijft een douane-unie, waarbij je dus ongehinderd met het Europese vasteland zaken kunt blijven doen. Het akkoord moet wel worden ingevuld: zullen de Britten hun eigen eisen stellen op het gebied van bijvoorbeeld vergunningen, keuringen en voorwaarden, bijvoorbeeld voor de kwaliteit van producten en diensten, de veiligheid van producten of labelling?”
De EU en Groot-Brittannië hebben een concept-akkoord over de voorwaarden van het vertrek van de Britten. Groot-Brittannië stapt weliswaar op 29 maart volgend jaar uit de unie, maar meteen daarna geldt een overgangsperiode tot 31 december 2020, waardoor er in de praktijk nog weinig verandert.
May gaat kerst niet halen
Na het akkoord binnen het kabinet-May is er eind volgende week een speciale EU-top over de Brexit. Het ultieme besluit valt op 10 december, als het Britse parlement vergadert over het Brexit-akkoord. De onrust blijft tot die tijd. Gisteren vertrokken al twee ministers en drie staatssecretarissen uit het kabinet, omdat ze het akkoord verwerpen. Een parlementslid van het Noord-Ierse DUP, cruciaal voor Mays meerderheid in het Lagerhuis, zei dat de Brexit-deal ‘dood’ is en dat ‘Theresa May de kerst niet gaat halen als minister-president’.
Na lezing van het concept-akkoord valt Turfboer op dat de financiéle sector met meer onzekerheden te maken krijgt dan andere sectoren. In het akkoord staat dat de regulering op financieel gebied hetzelfde blijft, maar dat Groot-Brittannië of de EU eenzijdig en op een willekeurig moment kan besluiten dat er een richtlijn, vergunning of regel moet veranderen of verdwijnen. Turfboer: “Dat kan binnen dertig dagen! Zoiets geeft veel onzekerheid.” Hij verwacht daarom dat de financiële sector voorlopig blijft verhuizen naar vooral steden als Parijs, Amsterdam en Frankfurt.
Het wordt allemaal duurder en omslachtiger
Zelf heeft hij er met Spotcap niet veel last van: “Wij hebben altijd al de filosofie gehad: ‘Think international, act local’. Dus we hebben alle Britse vergunningen al. We zijn alert. Vanochtend is ons risk committee bij elkaar geweest om de gevolgen voor ons en onze klanten te bespreken. Eén ding is in ieder geval duidelijker geworden: dat het allemaal duurder en omslachtiger wordt om zaken te doen met de Britten.”
Turfboer verwacht dat het Britse parlement het Brexit-akkoord op 10 december goedkeurt. “Zo niet, dan komen er nieuwe verkiezingen en dat wil de Conservatieve Partij van May niet, want dat gaan ze vrijwel zeker verliezen. Nu verliezen ze inhoudelijk iets, maar als ze May in december niet steunen verliezen ze alles.”