Bouwen aan een betere toekomst!

De wereld kampt met een huisvestingscrisis. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat een miljard mensen in sloppen woont. De oprukkende verstedelijking maakt het probleem met de dag groter. Elke week komt er in de stedelijke gebieden een miljoen mensen bij. Velen van hen trekken uit bittere noodzaak naar de stad. Zonder geld en zonder werk komen zij in een van de vele sloppenwijken terecht. En als we niets doen, zal hun aantal over dertig jaar zijn gegroeid naar twee miljard.

Bewoners van overbevolkte sloppenwijken lopen grote gezondheidsrisico’s. Vooral kinderen. Miljoenen kinderen krijgen malaria, longontsteking of diarree als gevolg van slechte, onveilige huisvesting. 
Onderzoek in Malawi toont aan dat deze ziekten bijna de helft (44 procent) minder voorkomen onder kleine kinderen die in goede schone huizen wonen. Betere huisvesting is voor hen net zo belangrijk als schoon drinkwater en sanitair. De kinderen die zulke ziekten overleven, missen door de erbarmelijke leefomstandigheden meestal goed onderwijs en vaak wacht hun een werkloos, armoedig bestaan. Net als hun ouders. 
Wie in een sloppenwijk woont, kan nauwelijks ontsnappen aan de armoede, die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. De kans op werk is klein. Thuiswerk is vaak niet mogelijk in een onhygiënisch, lekkend krot zonder licht. En sloppenbewoners worden in de meeste gemeenschappen niet als gelijk aan anderen behandeld en hebben minder kans op een baan. En wie geen huis heeft, heeft geen toegang tot kapitaal om als zelfstandige een eigen bron van inkomsten op te bouwen.

“Een degelijk huis is geen wens, het is een mensenrecht”, zo wijst de Amerikaanse oud-president en huidige Habitat-ambassadeur Jimmy Carter op de Universele Verklaring van de rechten van de mens. Een bouwreis met Habitat for Humanity is een unieke manier om bij te dragen aan de oplossing van de huisvestingscrisis in de wereld. 

Tijdens een bouwreis van Habitat maakt u een week lang deel uit van de gemeenschap en bouwt u mee met huiseigenaren en lokale vakmensen. Natuurlijk wordt er heel wat werk verzet, en toch gaat het niet alleen om het bouwen zelf, het gaat vooral om de unieke belevenis die u deelt met uw team én met de nieuwe huiseigenaren. Denk u eens in hoe het voor hen is dat mensen van de andere kant van de wereld komen meebouwen aan een betere toekomst voor hun familie? De ontroering, het respect en de band die u opbouwt – een bouwreis is een unieke ervaring! 
Voor veel bouwreizigers is die ene bouwweek een ‘life changing experience’. Maar ook voor de nieuwe bewoners is het contact met de bouwreizigers heel bijzonder. Charlie is ‘host coördinator’ voor Habitat in India en begeleidt bouwreisteams uit de hele wereld die in India komen bouwen. 
Charlie vertelt: “Bouwreizigers vragen zich wel eens af wat hun aanwezigheid nou betekent. Ze zijn er immers maar een week. Nou, de invloed op een gemeenschap is heel groot! Elke handeling van de bouwreizigers – van het dragen van een sari, de bezwete gezichten en cement op de kleding tot het harde werken – is van groot belang. Daardoor realiseren de bewoners hier zich pas écht dat er mensen zijn die bereid zijn ver te reizen om hen te steunen. Om met hen huizen te bouwen en hen te helpen hun leven te veranderen.” 
Ik wil u uitdagen over de grenzen van uw eigen discipline heen te stappen en mee te gaan met een speciale CFO-bouwreis naar India om een week te leven en werken met nieuwe huiseigenaren en te ervaren wat uw steun voor hen betekent. Ik beloof u als professional en als mens een life changing experience! 
ALBERT ALLMERS vervulde diverse managementfuncties in de recruitment-industrie en is initiatiefnemer van FinanceFactor, Executive Finance Professionals. Hij is bereikbaar via: 06 21211750 of albert.allmers @financefactor.nl

Gerelateerde artikelen